Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ambasadorul Franţei în Belarus, Nicolas…

Ambasadorul Franţei în Belarus, Nicolas de Bouillane de Lacoste, a părăsit ţara

Foto: by.ambafrance.org

Ambasadorul Franței în Belarus, Nicolas de Bouillane de Lacoste, a părăsit orașul Minsk la cererea autorităților locale, scrie Novaya Gazeta.

Plecarea lui Lacoste a fost cerută de Ministerul de Externe din Belarus, însă motivele nu au fost făcute publice.

La începutul lunii octombrie, ambasadorul s-a pronunțat în favoarea abolirii pedepsei cu moartea în Belarus.

„Franța ar saluta decizia Belarusului de a-și revizui cadrul legal privind pedeapsa cu moartea sau cel puțin în prima etapă de a introduce un moratoriu în țară”, a declarat Nicolas de Bouillane de Lacoste.

În anul 2020, Nicolas de Bouillant de Lacoste a refuzat să prezinte acreditările sale președintelui Belarusului, Alexander Lukașenko.

Franţa, la fel ca alte ţări ale Uniunii Europene, nu a recunoscut rezultatele alegerilor prezidenţiale din august 2020, care i-au acordat al şaselea mandat lui Aleksandr Lukaşenko şi au declanşat mai multe luni manifestaţii în masă şi fără precedent în această fostă republică sovietică, aliată a Rusiei lui Vladimir Putin, scrie Digi 24.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au adoptat o serie de sancţiuni împotriva regimului belarus după represiunea împotriva opozanţilor lui Aleksandr Lukaşenko.

Dar liderul în vârstă de 67 de ani, care acuză guvernele occidentale că au instigat manifestaţiile în speranţa de a provoca o revoluţie, rezistă sancţiunilor deocamdată, cu sprijin şi credite de la Moscova.

Belarusul a rupt recent legăturile cu alţi interlocutori occidentali.

În martie, a expulzat tot personalul ambasadei Letoniei, inclusiv ambasadorul, deoarece autorităţile de la Riga au folosit drapelul opoziţiei din Belarus la un campionat de hochei pe gheaţă.

În august, Minskul şi-a retras acordul pentru numirea ambasadoarei americane Julie Fisher, care fusese confirmată în decembrie ca primul trimis al Statelor Unite, după 2008, în această fostă republică sovietică.

De atunci, regimul a reuşit să pună capăt manifestaţiilor, să închidă sute de opozanţi şi să închidă zeci de media şi ONG-uri. Liderii opoziţiei au fost toţi închişi sau forţaţi la exil.