Alegeri SUA: Republicanii păstrează Senatul, democrații preiau controlul Camerei Reprezentanților

Preşedintele american Donald Trump a revendicat marţi seara un „imens succes” electoral şi le-a mulţumit susţinătorilor săi într-o scurtă postare pe Twitter, transmite AFP, citat de Agerpres.

Democraţii au preluat controlul Camerei Reprezentanților, în timp ce republicanii păstrează Senatul după alegerile de la mijloc de mandat, conform televiziunilor Fox şi NBC.

Şefa democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a promis un nou echilibru al puterilor în Statele Unite după ce formaţiunea sa a obţinut un control parţial al Congresului american.

Democrații vor dobândi controlul asupra tuturor comitetelor influente ale Camerei, care până acum fuseseră în mâinile republicanilor, relatează Euronews.

Ei vor avea control efectiv asupra bugetului federal și vor putea bloca planurile legislative ale lui Donald Trump. Democrații ar putea, de exemplu, să blocheze fondurile pentru proiectul construcției zidului de la granița cu Mexic, să conteste politicile externe și comerciale ale lui Donald Trump – deși analiștii subliniază faptul că președintele are încă importante puteri executive în aceste domenii.

 

Foto: LewisvilleTexan.Org

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *