Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alegeri locale în Turcia. Erdogan…

Alegeri locale în Turcia. Erdogan pare să accepte că a pierdut scrutinul pentru Ankara

hurriyetdailynews.com

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a suferit duminică, 31 martie, o înfrângere importantă în alegerile locale, după ce partidul său Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a pierdut scrutinul pentru capitala Ankara, informează Reuters.

Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), s-a declarat învingător în alegerile locale din Ankara, prima victorie din capitală asupra formaţiunii politice a preşedintelui Erdogan, AKP. La Istanbul, diferența de voturi dintre candidatul CHP și AKP este la limită.

La Ankara, după numărarea a peste 92% din voturi, candidatul la funcţia de primar al CHP Mansur Yavas a obţinut 50,6% din sufragii, devansându-l cu 3,4%  pe contracandidatul din AKP.

La Istanbul, posturile de televiziune au transmis că după numărarea a 98,8% din voturi, se înregistra un scor extrem de strâns între candidatul AKP, fostul premier Binali Yildîrîm, care a obţinut 4.111.219 de voturi şi rivalul său, Ekrem Imamoglu, pentru care au votat 4.106.776 de alegători. Yildîrîm şi-a declarat victoria, dar a fost contestat de Imamoglu, care a afirmat că mai sunt încă voturi de numărat. Canalele de televiziune nu au mai actualizat informaţiile privind rezultatul numărării voturilor după declaraţia candidatului AKP.

Potrivit informaţiilor furnizate de agenţia de stat Anadolu, citate de AFP, Yildîrîm conducea la Istanbul cu 48,71% faţă de 48,65% , cât a obţinut Imamoglu, după numărarea a 98% din voturi.

Mai mult de 57 de milioane de alegători eligibili ai Turciei au votat pentru 1.389 de primari şi zeci de mii de membri ai consiliilor municipale în 200.000 de secţii de votare. Participarea la vot a fost de peste 83%, potrivit Anadolu.

În total, 12 partide politice au participat la scrutin.

Foto: hurriyetdailynews.com