Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Administrația Trump confirmă: Erdogan va…

Administrația Trump confirmă: Erdogan va efectua o vizită la Casa Albă. Când are loc întâlnirea

Preşedintele turc Erdogan va efectua săptămâna viitoare o vizită în SUA unde va avea o întrevedere cu omologul său american Donald Trump, a anunţat preşedinţia turcă în contextul tensiunilor dintre cele două ţări.

În cursul unei convorbiri telefonice, miercuri, „cei doi lideri au reconfirmat că se vor revedea la Washington miercuri, 13 noiembrie, la invitaţia preşedintelui Trump’’, a indicat preşedinţia.

Miercuri, cei doi lideri „au avut un schimb de opinii pe probleme bilaterale şi de dezvoltare regională″⁣, a declarat preşedinţia turcă, fără a da detalii suplimentare.

Vizita preşedintelui Erdogan în Statele Unite survine la două luni după ce Ankara a lansat o ofensivă împotriva unei miliţii kurde susţinute de Washington în nord-estul Siriei.

Reuters apreciază că relaţia între cei doi şefi de stat ar putea fi foarte importantă, având în vedere că Turcia – membră a NATO – a achiziţionat sistemul de apărare antirachetă rusesc S-400, ceea ce o expune sancţiunilor, potrivit legislaţiei americane. Partea turcă a fost exclusă deja din programul avioanelor de luptă F-35, la care participa atât ca producător, cât şi ca potenţial cumpărător. Ofensiva lansată pe 9 octombrie împotriva forţelor kurde din nord-estul Siriei a deschis calea către noi represalii din partea SUA, scrie Agerpres.

Deşi Trump a părut că aprobă operaţiunea militară turcă, Casa Albă a impus ulterior, pentru scurt timp, sancţiuni împotriva Ankarei. Acestea au fost ridicate după ce Statele Unite şi Turcia au ajuns la un acord privind un armistiţiu şi îndepărtarea luptătorilor kurzi de la frontiera Siriei.

La două săptămâni după acordul respectiv, voturile din Congresul SUA au provocat din nou Turcia.

Marţea trecută, Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă la „comemorarea genocidului armean”.

Surse: stirileprotv.ro, agerpres.ro
FOTO: Reuters.com