Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Aderarea Albaniei și Macedoniei de…

Aderarea Albaniei și Macedoniei de Nord la UE. Demararea negocierilor, din nou blocată

Mai multe ţări, printre care Franţa, blochează demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Albania şi Macedonia de Nord, au anunţat vineri mai mulţi diplomaţi de la Bruxelles, potrivit AFP.

Macedonia de Nord spera la deschiderea negocierilor cu ocazia unei reuniuni marţi, la Luxemburg, a celor 28 de miniştri de externe ai UE, însă Franţa estimează că “această ţară nu îndeplineşte condiţiile necesare”, au informat aceleaşi surse la Bruxelles, relatează Agerpres, citată de stirileprotv.ro.

Pentru Albania, în afară de Franţa se mai opun trei ţări: Danemarca, Olanda şi Spania, au subliniat mai multe surse după o reuniune, vineri, a ambasadorilor ţărilor din UE, reuniune menită să pregătească întâlnirea de marţi.

Vetoul francez survine la opt zile după ce cei patru conducători ai instituţiilor Uniunii Europene, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Ursula von der Leyen şi David Sassoli, au invitat, într-o scrisoare comună, statele membre să deschidă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania.

Acest refuz provoacă nemulţumire din partea diplomaţilor, care au acuzat Parisul că pune în pericol stabilitatea Balcanilor.

UE a decis deja de două ori să amâne începerea negocierilor de aderare cu Skopje şi Tirana, iar responsabili din Macedonia de Nord au avertizat deja că cetăţenii lor nu vor accepta pe termen nedefinit să fie respinşi, în timp ce pun în aplicare reforme semnificative, conform cerinţelor UE.

Sursă: Agerpres