Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   25 decembrie 1989 - ziua…

25 decembrie 1989 – ziua în care soții Ceaușescu au fost executați

În urmă cu exact 29 de ani, la 25 decembrie 1989, ora 14:50, soții Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați. Condamnarea a venit în urma sentinței Tribunalului Militar Extraordinar, care a decis cu unanimitate de voturi, moartea cuplului şi confiscarea averii sub acuzaţiile de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale.

La 21 decembrie Nicolae Ceaușescu a convocat pentru prima dată un miting pentru a demonstra că regimul său se bucură de susținerea poporului, dar manifestația s-a întors împotriva sa cu huideli.

În cursul serii, demonstranții s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piața Universității, unde ridicase o baricadă în fața dispozitivului de intervenție. Forțele de ordine primise ordinul să „curețe zona”. În seara de 21 decembrie, sunt înregistrați 49 de morți, 112 răniți și 877 de oameni arestați.

La 22 decembrie, de la primele ore ale dimineţii, vestea înăbuşirii în sânge a demonstraţiilor din ziua precedentă a provocat reacţii vii în toate colţurile Bucureştiului.

La ora 12.05, soţii Ceauşescu fug de pe acoperişul Comitetului Central cu un elicopter. Nu trec decât zece minute până când toate posturile Radiodifuziunii Române transmit primele cuvinte ale protestatarilor care au reuşit să intre în studiouri.

La 12.47, Televiziunea transmite mira cu “Rapsodia” lui George Enescu pe fundal. După trei minute, Ion Caramitru şi Mircea Dinescu apar pe ecrane şi anunţă victoria revoluţiei anticeauşiste. În aceeași zi, soții Ceaușescu sunt arestați și transportați la garnizoana din Târgoviște.

La 24 decembrie 1989, printr-un decret semnat de Ion Iliescu a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional.

Acuzarea și sentința

La 25 decembrie 1989, cuplul Ceaușescu este acuzat în incinta garnizoanei din Târgoviște pentru:

Genocid – peste 60.000 victime;

Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.

Subminarea economiei naționale.

Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate.

Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și deși verdictul admitea recurs, unul din avocați motivase că din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă.

Astfel, la ora 14:50 paraşutiştii din plutonul de execuţie i-au împuşcat pe Elena și Nicolae Ceaușescu lângă zidul Corpului de Gardă.

Din punct de vedere juridic, „procesul Ceaușescu” a avut loc prin încălcarea unor norme procesuale legale, și anume: lipsa unui act de sesizare și neînregistrarea acestui act, necomunicarea către inculpați a actului de sesizare, neefectuarea urmăririi penale și a expertizei psihiatrice în timpul urmăririi penale, nefixarea termenului de judecată, imposibilitatea alegerii apărătorilor, nerespectarea termenului de declarare a recursului și nejudecarea acestuia. Legile românești nu permiteau aplicarea pedepsei cu moartea la mai puțin de zece zile de la rămânerea definitivă și irevocabilă a verdictului.

Până în prezent nu a fost dovedită existeța conturilor secrete care ar fi conținut banii menționați de acuzatori, iar acuzația de genocid nu a fost probată nici ea.

După executarea cuplului, pedeapsa cu moartea a fost abolită în România.

Ce a determinat căderea regimului comunist

Nicolae Ceaușescu, secretar general al Partidului Comunist Român, a ocupat funcția de șef de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită la 22 decembrie 1989.

La 28 martie 1974, Marea Adunare Națională a instituit funcția de președinte al Republicii Socialiste România, iar Nicolae Ceaușescu a fost ales în unanimitate și devine astfel primul președinte al României.

Între 1971-1982, datoria externă crescând de la 1,2 miliarde $ la aproape 13 miliarde $. Astfel, Ceaușescu a dispus achitarea rapidă a datoriilor externe, fără a mai lua noi credite. În acest scop, o mare parte a producției agricole și industriale a țării ia calea exportului, privând astfel populația până și de cele mai elementare alimente și bunuri de consum.

Începând cu anii 1986-1987 se instituie raționalizarea produselor de bază, iar benzina și alimente ca pâinea, uleiul, zahărul, făina, orezul au început să fie distribuite pe bonuri sau cartele. Plata întregii datorii externe, în valoare nominală de 60 de miliarde de lei (10 miliarde dolari), se încheie în primăvara lui 1989, cu câteva luni înaintea căderii regimului comunist.

Deshumarea

Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu, au fost deshumați pe 21 iulie 2010 pentru prelevarea de probe ADN, după 21 de ani, la cererea fiului lor Valentin Ceaușescu, pentru a stabili dacă ei au fost sau nu înmormântați acolo.Probele ADN au demonstrat că, într-adevăr, soții Ceaușescu au fost înmormântați la Cimitirul Ghencea din București.

22 decembrie 1989 – ziua în care soții Ceaușescu au fugit cu elicopterul