22 decembrie 1989 – ziua în care soții Ceaușescu au fugit cu elicopterul

În urmă cu exact 29 de ani, la 22 decembrie 1989, sutele de mii de manifestanţi din fosta Piaţă a Palatului l-au alungat pe Nicolae Ceauşescu din clădirea Comitetului Central al Partidului Comunist Român şi de la putere.

La 21 decembrie Nicolae Ceaușescu a convocat pentru prima dată un miting pentru a demonstra că regimul său se bucură de susținerea poporului,  dar manifestația s-a întors împotriva sa cu huideli. În cursul serii, demonstranții s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piața Universității, unde ridicase o baricadă în fața dispozitivului de intervenție. Forțele de ordine primise ordinul să „curețe zona”. În seara de 21 decembrie, sunt înregistrați 49 de morți, 112 răniți și 877 de oameni arestați.

La 22 decembrie, de la primele ore ale dimineţii, vestea înăbuşirii în sânge a demonstraţiilor din ziua precedentă a provocat reacţii vii în toate colţurile Bucureştiului. Oficialităţile plănuiau adunări în fabrici, pentru a fi condamnate “actele huliganice”. La ora 7.00 se anunţase deja că muncitorii de pe mai multe platforme industriale porniseră spre centrul oraşului, scrie mediafax.ro.

La 8.30, Nicolae Ceauşescu îl acuza pe generalul Nicolae Milea de trădare într-o şedinţă la sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român. La 9.20, fostul Ministru al Apărării este găsit împuşcat într-un birou din aceeaşi clădire. La televiziune se anunţă că “trădătorul Milea” s-a sinucis.

În jurul orei 11.00, în timp ce la televizor se repeta comunicatul privind sinuciderea lui Vasile Milea, la radio încep să apară primele informaţii despre demonstranţii care ocupă centrul oraşului.

La ora 12.05, soţii Ceauşescu fug de pe acoperişul Comitetului Central cu un elicopter. Nu trec decât zece minute până când toate posturile Radiodifuziunii Române transmit primele cuvinte ale protestatarilor care au reuşit să intre în studiouri.

La 12.47, Televiziunea transmite mira cu “Rapsodia” lui George Enescu pe fundal. După trei minute, Ion Caramitru şi Mircea Dinescu apar pe ecrane şi anunţă victoria revoluţiei anticeauşiste.

La ora 15.00, soţii Ceauşescu sunt preluaţi de miliţie de la Centrul pentru protecţia plantelor din Târgovişte şi sunt arestaţi la sediul Miliţiei Judeţene Dâmboviţa, trei ore mai târziu. De aici au fost transportaţi la garnizoana din Târgovişte, unde au rămas până când au fost judecaţi, pe 25 decembrie, între 13.20 şi 14.40.

Pe 22 decembrie, la ora 18.20, în Piaţa Palatului încep să se audă focuri de armă şi să apară şi zvonurile legate de terorişti.

La prânz, în momentul fugii cuplului Ceauşescu, numărul morţilor în toată ţara era de 126, iar 1.107 persoane erau rănite.

Pe 22 decembrie, la ora 23.32, este transmisă Proclamaţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale, citită de Ion Iliescu. Fost membru al conducerii Partidului Comunist şi apropiat al lui Ceauşescu care pierduse favoarea liderului comunist la începutul anilor ´80, Iliescu a rămas preşedintele Frontului Salvării Naţionale, obţinând nu mai puţin de 85,1% din voturile exprimate la primele alegeri libere, în mai 1990, în ciuda promisiunilor că FSN nu va deveni partid politic.

Numărul victimelor creşte după 22 decembrie, ora 12.00, de şapte ori în zilele care urmează. Nu mai puţin de 862 de persoane şi-au pierdut viaţa după transferul puterii şi au fost trase nu mai puţin de 12.600.000 de cartuşe.

După Bucureşti (564 de persoane ucise) şi Timişoara (93 de persoane), cele mai multe victime se înregistrează la Sibiu (99 de decese), Brăila (42 de morţi), Braşov (39 de morţi) şi Constanţa (32 de morţi). Evenimentele s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi la Arad (19 morţi), Cluj-Napoca (29 de morţi), Cisnădie (doi morţi), Hunedoara (şase morţi), Târgu Mureş (şapte morţi) şi Miercurea-Ciuc (o persoană împuşcată).

Condamnaţi la moarte, soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi în ziua de Crăciun, 25 decembrie, la 14.50, în curtea unităţii militare. După execuţie, pedeapsa cu moartea a fost abolită în România.

Sursa Foto: mediafax.ro


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Academic

    Da, chiar nu vreau să mai aud despre uciderea Ceaușeștilor. Chiar mi-i greață! Mă rog le pun în cârcă toți morții de la Revoluție? Încă au scăpat ieftin, că nu le pun în vină și morții de la Războieni! Apropo, în SUA condamnații la moarte sunt executați de regulă, după peste cel puțin 10 de la condamnare, iar uneori și la peste 20 de ani. Ceașeștii au fost împușcați la mai puțin de o oră de la pronunțarea sentinței…

    Dar, chiar nu cred că acum trebuie să se distragă atenția de la urmașul lui Ceaușeșcu din zilele noastre, actualul președinte al României, neamțul Klaus Werner Iohannis. Pe data de 1 ianuarie 2019 România preia președinția Consiliul Uniunii Europene. Guvernul României a afirmat de nenumărate ori, că România este pe deplin pregătită pentru aceasta.

    Pe de altă parte nenorocirea de urmaș al lui Ceaușescu, președintele României, neamțul Klaus Werner Iohannis, urmărind interese meschine a spus, că România nu este pregătită să preia președinția Consiliul Uniunii Europene. Acum comentatorul pentru SUA de la Euronews neamțul Stefan Grobe repetă de mai multe zeci de ori în fiecare zi și de mai multe săptămâni, că președintele României Klaus Werner Iohannis a spus că România nu este gata pentru preluarea președenției Consiliului Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *