Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ De ziua leului moldovenesc,…

VIDEO De ziua leului moldovenesc, Banca Națională pune în circulație moneda de 10 lei

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la introducerea monedei naționale în R. Moldova, Banca Națională lansează astăzi, 29 noiembrie, moneda de circulație cu caracter comemorativ cu valoare nominală de 10 lei.

Moneda de 10 lei va fi pusă în circulație începând cu astăzi, 29 noiembrie, într-un tiraj de 250 de mii de bucăți. Moneda a fost pusă în circulație în cadrul ceremoniei dedicată aniversării unui sfert de veac de la introducerea leului moldovenesc, la care a participat și Sergiu Cioclea, guvernatorul BNM care își va înceta funcția începând cu 30 noiembrie.

Moneda este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu. Pe avers, partea centrală a monedei este împărțită în două părți, asemănătoare soarelui și lunii, cu semnificația continuității timpurilor, trecutului și prezentului. Pe interiorul monedei, pe partea dreaptă este gravată figura unui leu, în referință la rădăcina istorică a apelației monedei naționale moldovenești – „talerul-leu” olandez. Pe partea stângă a câmpului, sunt gravate stema Republicii Moldova și sigla BNM. Exteriorul monedei poartă inscripția „25 de ani de la introducerea monedei naționale”.

Pe revers, sunt gravate anul emisiei „2018″ și valoarea nominală „10 LEI”, înconjurate de 25 stele care reprezintă numărul de ani de la introducerea leului moldovenesc. Moneda poartă o monograma din literele „R” și „M” – acronim al denumirii statului – „Republica Moldova”, gravată prin procedeu holografic.

Moneda va circula în paralel cu bancnota de 10 lei, precum și cu moneda divizionară de aceeași valoare nominală, introdusă în luna februarie 2018 împreună cu monedele metalice de 1, 2 și 5 lei.