Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Valeriu Triboi: „Prețul la energia…

Valeriu Triboi: „Prețul la energia electrică și gazele naturale ar putea crește”

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a anunțat în cadrul unui briefing, că tarifele la energie electrică și la gaze naturale ar putea crește. Totodată acesta a menționat că în prezent, ministerul economiei negociază activ cu Gazprom. Viceministrul speră că un nou contract cu furnizorul de gaze va fi semnat până în luna noiembrie.

Triboi a precizat că, în prezent, se caută posibilități pentru a susține păturile social-vulnerabile. Cel mai probabil, în 2015, în acest scop vor fi cheltuite 81 de milioane de lei.

Totodată, acesta a dat asigurări că cetățenii nu vor îngheța în acest sezon rece. „Sistemele de încălzire sunt pregătite pentru sectorul rece și cetățenii nu vor rămâne fără căldură în acest an”, a menționat Valeriu Triboi.

De asemenea, oficialul a vorbit și despre importanța interconexiunii cu rețelele de peste Prut. Mai mult, Valeriu Triboi a declarat că startul construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău este preconizat pentru 2016 şi se va încheia în luna mai a anului 2018. Proiectul integral va costa aproximativ 83 de milioane de euro. R. Moldova speră să obțină un grant din partea UE și din partea României, dar și să ia credite de la BERD și BEI.

Viceministrul a mai dat asigurări că cetăţenii nu vor rămâne fără căldură în această iarnă, asta deoarece sistemele de încălzire din Chişinău şi Bălţi sunt pregătite pentru sezonul rece. În viitorul apropiat, proiectul de eficienţă energetică pe bază de biomasă se va extinde în alte 80 de şcoli, grădiniţe, instituţii din ţară.