Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Uniunea Europeană - principala destinație…

Uniunea Europeană – principala destinație a exporturilor din regiunea transnistreană

În primele șase luni ale anului 2018 exporturile din regiunea transnistreană au crescut cu peste 70% comparativ cu aceeași perioadă de referință din 2017, constituind circa 351 milioane de dolari, se arată în rapoartele statistice ale așa-numitului comitet vamal din regiune. În aceeași perioadă importul de mărfuri (în mare parte din Federația Rusă) s-a majorat 44,37%, atingând valoarea de aproape 617 milioane de dolari. 

Cu o cotă de aproape 37% principala destinație a exporturilor din regiune, în prima jumătate a anului curent, au fost țările Uniunii Europene, în special România (16,73%) și Polonia (10,57%). În aceeași perioadă pe piața din R. Moldova au fost exportate 26,84% din mărfuri, iar în Ucraina − 23,21%. Totodată, exporturile de mărfuri în Federația Rusă au constituit doar 10,27%.

Astfel, datele statistice contrazic previziunile din 2014 ale unor lideri separatiști, care susțineau atunci că semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și UE va afecta economia regiunii transnistrene, care se va reorienta, din acest motiv, spre F. Rusă.

Structura exporturilor din rmn, pentru primele 6 luni ale anului 2018. Sursa: customs.gospmr.org

Ce exportă și ce importă regiunea transnistreană

Principalele mărfuri exportate din rmn (cu excepția exporturilor realizate de către persoanele fizice) au fost metalele și produsele din metal (47%), urmate de produsele alimentare și materiile prime (17%). Pe locul trei, cu o cotă de 15%, au fost exportate resurse energetice și de combustibil.

Structura exporturilor pentru primele șase luni ale anului 2017 (stânga) și pentru aceeași perioadă din 2018 (dreapta). Sursa: customs.gospmr.org

În structura importurilor (cu excepția celor realizate de către persoanele fizice) poziția de top o ocupă produsele energetice și petroliere, 36% din total importuri, urmate de fierul vechi (22%) și produse alimentare (11%).

Structura importurilor pentru primele șase luni ale anului 2017 (stânga) și pentru aceeași perioadă din 2018 (dreapta). Sursa: customs.gospmr.org

Federația Rusă − principalul partener comercial la import

Principalii parteneri comerciali ai rmn la import sunt F. Rusă cu o cotă de 38,4% și Ucraina, cu o cotă de 27,1%. În primele șase luni ale anului curent, regiunea transnistreană a importat din F. Rusă produse în valoare de 237 milioane de dolari, în timp ce a exportat mărfuri în valoare de doar 36 de milioane.

În Uniunea Europeană exporturile de mărfuri au constituit 128 milioane de dolari în primele șase luni ale a. 2018, în timp ce importurile de mărfuri din UE au fost de 83 de milioane.