Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE oferă 2 milioane de…

UE oferă 2 milioane de euro pentru siguranța alimentelor

Astăzi, la Chișinău, a fost lansat proiectul twinning „Sprijin Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a R. Moldova”, susţinut de Uniunea Europeană. Proiectul urmărește edificarea unui sistem uniform de control al siguranței alimentelor în R. Moldova și ajustarea activităţii operatorilor din sectorul agroalimentar la standardele europene.

„Proiectul lansat astăzi va asigura alinierea R. Moldova la rigorile acquis-ului comunitar în domeniul siguranței produselor alimentare. El reglementează mecanismul intern de control conform principiului „de la furcă, la furculiță””, a declarat premierul Pavel Filip, amintind că, în 2016, exporturile de vinuri în UE au crescut cu 20%, comparativ cu 2015. S-a majorat considerabil și volumul exporturilor de cereale și struguri de masă. Însă, pentru extinderea gamei de produse agroalimentare exportate în UE e necesară consolidarea sistemului de control al siguranței alimentelor.

Prezent la eveniment, șeful delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat că ANSA reprezintă cartea de vizită a producătorilor autohtoni, iar implementarea reformei instituţiei va aduce valoare adăugată economiei şi va contribui la promovarea produselor autohtone pe piaţa internaţională.

„Statistica exportului produselor autohtone pe piaţa UE arată o evoluţie impresionantă, dar mai presus de statistică se află calitatea produselor. Implementarea managementului controlului siguranţei alimentelor asigură nemijlocit securitatea publică”, a adăugat şeful delegaţiei UE la Chişinău.

Proiectul twinning „Suport Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor” are un buget total de 2 milioane euro și va fi implementat pe durata a 2 ani, cu suportul oferit de consorțiul format din trei state membre ale UE, și anume: Serviciul Alimentar și Veterinar de Stat al Republicii Lituania, Serviciul Alimentar și Veterinar al Republicii Letonia și Consiliul Suedez al Agriculturii.