Transferurile bănești de peste hotare au constituit aproape 1,3 miliarde de dolari în 2018

În luna decembrie 2018, prin intermediul băncilor licențiate în favoarea persoanelor fizice au fost transferate din străinătate mijloace bănești în valoare netă de 96,36 mil. dolari (în scădere cu 9,3 %  comparativ cu decembrie 2017), se arată în analiza Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Conform provenienței geografice, transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din următoarele trei zone: din UE – o pondere de 42%, din CSI – o pondere de 25,6 % și din restul lumii – o pondere de 32,4 %.

Din Rusia, Israel și Italia au venit peste 50% din transferuri

În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, transferurile din Rusia dețin o pondere de 24,4 % (23,48 mil. dolari) din total (în scădere cu 7,5 puncte procentuale comparativ cu decembrie 2017).

Structura pe zone geografice a transferurilor nete de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice, decembrie 2018 ( %). Sursa: bnm.md

În decembrie 2018 transferurile din Israel au constituit 18,1% (17,45 mil. dolari), din Italia – 12,5% (12,07 mil. dolari), din SUA – 9% (8,66 mil. dolari). Din Germania  au fost direcționate 6,2% din tranferuri (5,99 mil. dolari), din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 5,7% (5,45 mil. dolari), din  Franța – 4,3 la sută (4,10 mil. dolari).

Transferuri bănești în euro − 51,2%

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 51,2 % (în creștere cu 6,8 p.p.), urmate de transferurile în dolari SUA – 43 % (în descreștere cu 5,1 p.p., comparativ cu decembrie 2017) și cele în ruble rusești – 5,8 % (în descreștere cu 1,7 p.p.).

Pe parcursul perioadei ianuarie – decembrie 2018, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din R. Moldova a constituit 1 266,84  milioane dolari, cu 5,6% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.

BNM atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale, precum:

  • transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (reprezentanțele instituțiilor financiare internaționale, organizații internaționale, reprezentanțele agenților economici străini) din Republica Moldova (1,4 la sută din totalul transferurilor);
  • transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova (0,5 la sută din totalul transferurilor prin sistemele de remitere de bani);
  • pensii (sociale și alimentare) și indemnizații (0,4 la sută din totalul transferurilor).
Foto: monitorul.fisc.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *