Transferuri de aproape un miliard de dolari în primele nouă luni ale anului. De unde vin banii în Moldova

În luna septembrie 2018, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 97.38 mil. USD, în scădere cu 11.0 la sută comparativ cu septembrie 2017, rezultă din datele publicate de Banca Naţională a Moldovei (BNM). Cei mai mulți bani au venit din UE, cu o pondere de 42.9%, din CSI – o pondere de 26.2% și din restul lumii – o pondere de 30.9%.

În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice sunt de remarcat transferurile din Rusia cu o pondere de 24.8 la sută (24.18 mil. USD) din total (în scădere cu 9.1 puncte procentuale comparativ cu septembrie 2017).

De asemenea, de menționat transferurile din Israel – 16.8 la sută (16.39 mil. USD), din Italia – 12.5 la sută (12.20 mil. USD), SUA – 8.9 la sută (8.64 mil. USD), Germania – 7.4 la sută (7.17 mil. USD), Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 5.8 la sută (5.69 mil. USD), Franța – 4.0 la sută (3.94 mil. USD), Irlanda – 1.4 la sută (1.39 mil. USD), Spania – 1.4 la sută (1.38 mil. USD), Portugalia – 1.1 la sută (1.11 mil. USD),  Cehia – 1.1% (1.03 mil. USD), România – 1.1 la sută (1.01 mil. USD ), Turcia – 1.0 la sută (0.98 mil. USD), din alte state – 12.7 la sută (12.27 mil. USD).

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în euro le-a revenit ponderea principală de 48.2 la sută (în creștere cu 8.6 p.p.), urmate de transferurile în dolari SUA – 44.7 la sută (în descreștere cu 7.5 p.p., comparativ cu septembrie 2017) și cele în ruble rusești – 7.1 la sută (în descreștere cu 1.1 p.p.).

BNM anunță că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ transferurile salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (reprezentanțele instituțiilor financiare internaționale, organizații internaționale, reprezentanțele agenților economici străini) din Republica Moldova (1.1 la sută din totalul transferurilor); transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova (0.5 la sută din totalul transferurilor); pensii (sociale și alimentare) și indemnizații (0.3 la sută din totalul transferurilor).

Pe parcursul perioadei ianuarie – septembrie 2018, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 955.05  milioane dolari SUA, cu 9.5 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgoaznic

    Sa ne spuie Plaha si cu IlanShor, cind transfera inapoi miliardu furat, sa ne bucuram si noi de nivel trai mai abitir ca acu, ca vine iarna. Sau sa lase DNA vecin sa se ocupe de el, ca dau mai repede de urma la el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *