Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Șase candidați la funcția de…

Șase candidați la funcția de Guvernator, admiși la proba interviului. Alți trei urmează să prezinte acte suplimentare

Șase candidați la funcția de guvernator al BNM au fost admiși pentru proba interviului. Un candidat urmează să prezinte copia actelor de identitate și de studii, iar alți doi vor fi contactați pentru informații suplimentare, deoarece din dosarul depus nu este clară informația despre studiile în domeniul financiar-bancar și  experiența pe care o dețin în domeniu. Până vineri, Comisia va prezenta lista finală a pretendenților admiși, iar miercuri, 2 martie, în urma interviurilor, va fi selectat candidatul.

„Publicul și Comisia a văzut că de această dată candidații sunt chiar foarte calificați și mai ales cu o experiență internațională, ceea de ce avem noi nevoie pentru un Guvernator bun la BNM, inclusiv pentru expunerea față de factorul extern, căci până la urmă este negociatorul cu FMI și cu multe alte structuri, cu partenerii noștri de dezvoltare.”, a menționat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că marți și miercuri vor avea loc interviurile. Unele vor avea loc prin intermediul conferințelor audio și video, deoarece candidații stabiliți peste hotare nu au posibilitatea la moment să vină în R. Moldova. Candu a spus că joi, 3 martie, candidatul ar putea fi prezentat în cadrul Plenului Legislativului.

Președintele  Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de guvernator al BNM, Ștefan Creangă, a menționat că până vineri vor fi elaborate criteriile de evaluare și stabilit punctajul pentru întrebările care urmează a fi adresate pretendenților.

Miercuri, pe site-ul Parlamentului vor fi plasate, alături de CV-uri și scrisorile de motivație, scrisorile de referință ale pretendenților la fotoliul de guvernator.

Candu a declarat că, un minus, din punctul său de vedere, au candidații care au avut tangențe cu sfera politică, iar din acest motiv va ruga Comisia să considere acest fapt drept un criteriu de evaluare. „Preferabil este să discutăm despre candidați care nu au nicio afiliere politică… Asta nu înseamnă că noi nu putem să-i admitem la concurs, dar am să rog colegii din Comisie să dea calificativele necesare, în așa fel, încât în final să avem, totuși, candidați foarte buni, pregătiți și cu puțină sau lipsă completă de afiliere politică.”

Pre­ci­zăm că, la con­curs s-au înscris nouă can­di­dați: Roman Cer­nî­șev, Vadim Brîn­zan, Ser­giu Cio­clea, Ser­ghei Mel­nik, Vale­riu Chi­țan, Vic­tor Timo­tin,  Ghe­or­ghe Dimi­trov, Ser­giu Iachim și Vla­di­mir Mun­teanu.

Fotoliul de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei este vacant din  21 septembrie 2015, când șeful BNM, Dorin Dră­gu­țanu și prim-viceguvernatorul Marin Molo­șag au prezentat cereri de demisie. Drăguțanu a invocat presiuni politice.

Pri­mul con­cur­s pen­tru selec­ta­rea can­di­da­tu­lui la func­ția de guver­na­tor, din octom­brie 2015, au par­ti­ci­pat 12 pre­ten­denți. Două per­soane au fost res­pinse de Comi­sie: un can­di­dat nu poseda expe­riența de muncă nece­sară, iar altul avea o repu­ta­ție îndo­iel­nică, iar Lud­mila Hvo­ros­to­vs­caia și-a retras can­di­da­tura. Nouă can­di­dați au fost admiși la proba inter­vi­u­lui. Prin­tre aceștia se numără ex-ministrul Finanţe­lor  Vea­ce­slav Negruţă și  Dumi­tru Ursu, preşe­din­tele Ligii Ban­che­ri­lor. La fina­lul con­cur­su­lui, comi­sia a decis că niciun can­di­dat nu întru­nește con­di­ți­ile nece­sare.

Ulte­rior, pre­șe­din­tele Par­le­men­tu­lui, Andrian Candu, a pro­mis că, până la 10 decem­brie, va pro­pune un can­di­dat la func­ția de guver­na­tor al BNM, fapt care nu s-a întâm­plat. La 12 februarie curent, Parlamentul a anunțat un nou concurs.

Banca Națio­nală a Mol­do­vei a avut, în istoria sa, doi guver­na­tori: Leo­nid Tal­maci şi Dorin Dră­gu­ţanu.