Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Salariile „în plic”, mai multe…

Salariile „în plic”, mai multe în 2018. Care sunt domeniile în care se practică cel mai mult munca nedeclarată

Munca nedeclarată în rândul salariaților a fost în ușoară creștere în anul 2018 – 6,6%, comparativ cu 6,2% în 2017. Practica de angajare în baza unor înțelegeri verbale este mai frecventă printre salariații bărbați decât printre salariații femei. Cei mai mulți activează în agricultură și comerț.

Structura populației ocupate după statutul profesional relevă, că în 2018, în R. Moldova, ponderea salariaților a constituit 62,1% (777 200 de persoane). Munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 6,6%, fiind practic la nivelul anului precedent (6,2% în 2017), potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Prin munca nedeclarată se înțelege orice muncă prestată de o persoană fizică pentru și sub autoritatea unui angajator fără a fi respectate prevederile Codului Muncii referitoare la încheierea contractului individual de muncă.

Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înțelegeri verbale) este mai frecventă printre salariații bărbați (8,0%) decât salariații femei (5,3%). Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (47,1%), comerț (17,5%) și construcții (7,1%).

Salariu „în plic” primesc 7,1% din salariați (comparativ cu 7,0% în 2017).
Cei mai mulți dintre cei care acceptă această metodă de remunerare activează în agricultură (48,2%), comerț (17,1%), industrie (7,1%) și construcții (6,8%).

Datele sunt prezentate fără teritoriul din partea stângă a Nistrului și mun. Bender. 

Potrivit unui studiu, bugetul de stat nu primește aproximativ 3,5 miliarde de lei din cauza plății salariilor „în plic”. Prin implementarea în vara anului 2018 a unui pachet legislativ, numit „mica reformă fiscală” Guvernul speră că va contribui la eliminarea acestui fenomen, care, în prezent, are 2 efecte: pensii mici (pentru că nu se contribuie la sistemul de pensii) și venituri mai reduse la bugetul de stat colectate sub formă de impozite.