Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   România - principalul partener comercial…

România – principalul partener comercial al R. Moldova

România își reconfirmă poziția de principal partener comercial al Republicii Moldova. În anul 2015, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 1,352 mld. USD, se spune într-un comunicat al Ambasadei României la Chișinău.

Exportul mărfurilor românești s-a ridicat la 820 mil. USD, iar importul din Republica Moldova la 532 mil. USD. Soldul tranzacțiilor comerciale bilaterale a fost de 288 mil. USD, în favoarea României. Cea mai mare pondere în volumul mărfurilor exportate în R. Moldova au produsele minerale, peste 35%, urmate de mașini, aparate și echipamentele tehnice, cu peste 21% din total. Principalele categorii de mărfuri achiziționate din Republica Moldova sunt mașini, aparate echipamente tehnice (peste 43% din mărfurile importante din Republica Moldova), precum și metale comune și articole metalice (peste 20% din totalul mărfurilor importate din Republica Moldova).

Informații suplimentare:

La data de 31 decembrie 2015, Republica Moldova ocupă locul 4 la export în comerțul României cu țările din afara UE și locul 8 la import. De asemenea, la sfârșitul lunii decembrie 2015, în România erau înregistrate 4673 de societăţi mixte cu participare din Republica Moldova, cu un capital investit în sumă de 47,96 mil. USD.