Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Riscurile investirii în criptovalute și…

Riscurile investirii în criptovalute și alternative mai sigure recomandate de experți

Sursa: istock

Banca Națională a Moldovei (BNM) atenționează utilizatorii despre riscurile sporite de pierdere a sumelor investite în „monedele virtuale” și recomandă  prudență maximă la luarea deciziilor privind investirea banilor în astfel de active. Unii experți din domeniul financiar, recomandă, pentru siguranță, investirea mijloacelor financiare în procurarea de hârtii investiționale în domeniile cunoscute, unde evoluția pieței poate fi prognozată.

BNM informează printr-un comunicat de presă că deținătorii criptovalutelor („monedelor virtuale”) nu au siguranța că vor putea în viitor recupera valoarea investită sau le vor putea schimba pe bunuri și servicii ori pe monede emise de băncile centrale. „Monedele virtuale existente în lume, în special Bitcoin-ul, nu sunt monede în sensul comun al termenului, acestea sunt active virtuale fără acoperire reală și fără garantare de acceptare ca mijloc de plată din partea autorităților monetare”, se arată în comunicatul BNM.

Sergiu Gaibu, director de program în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, explică faptul că, unicul garant al „monedei virtuale” este acea companie privată care o emite și fluxul de investiții care vin de la investitori. Astfel, valoarea „monedelor virtuale”, depinde de „sănătatea” companiei emitente: atât timp cât există intrări de mijloace financiare în compania dată, moneda, într-un fel, crește, iar de îndată cum aceste intrări de mijloace financiare se opresc, valoarea scade, și nimeni nu poate prognoza cum va evolua atitudinea investitorilor. Totodată, expertul susține că un anumit impact asupra evoluției monedei, îl au și alternativele care apar pe piață. „La moment deja sunt valute noi care, de exemplu, consumă mai puțină energie electrică pentru procesare, algoritmii sunt optimizați. Astfel, odată ce o masă critică de oameni vor începe investirea în alte valute sau în alte tipuri de active și va diminua investițiile în această valută, respectiv, e foarte probabil ca acest produs să decadă în valoare, iar investitorii care nu iși vor retrage veniturile la timp, vor avea pierderi majore”, susține Sergiu Gaibu.

Expertul consideră că persoanele care vor să investească în criptovalută, trebuie în primul rând să se informeze foarte bine și să înțeleagă în ce constă această valută și care sunt riscurile aferente.

Sergiu Gaibu, director de program Expert-Grup/Foto: LinkedIN

„Este o investiție absolut speculativă și dacă vrei să ai un oarecare succes pe filiera aceasta, într-adevăr trebuie să înțelegi cum funcționează această piață, ce stă în spatele acestei valute și trebuie să-ți asumi riscul că într-adevăr poate să decadă și dacă nu ai urmărit, nu zi de zi, dar oră de oră cum evoluează și ce se întâmplă, care sunt noutățile din domeniu, cea mai mare probabilitate este că vei pierde bani.

În general, aș recomanda ca cetățenii să se abțină. Este o investiție mai riscantă decât alte forme de investiții în hârtii de valoare private, mă refer la companii. În special dacă vorbim despre România, există deja o bursă financiară suficient de dezvoltată în regiune, evident nu se compară cu cele europene, dar este suficient de dezvoltată, unde se cotează o serie întreagă de acțiuni din diferite sfere, din diferite domenii și respectiv persoanele care cunosc mai bine un anumit domeniu ar fi mai bine să procure hârtii investiționale în domeniile pe care le cunosc și unde simt cum va evolua piața și când să se retragă la timp. Acesta este cel mai recomandabil lucru, atunci când ai careva mijloace disponibile și dorești să câștigi mai mult decât poți câștiga la un depozit sau, de exemplu, achiziționarea de hârtii de valoare emise de stat, care la fel, au o dobândă, relativ atractivă”, Sergiu Gaibu, director de Program la Expert-Grup.

Utilizarea monedelor virtuale nu este reglementată în R. Moldova. Acestea  nu reprezintă o formă de monedă electronică în sensul Legii privind serviciile de plată și moneda electronică, iar activitatea privind emiterea și tranzacționarea lor nu este supusă supravegherii de către organul abilitat. Din aceste considerente, potrivit BNM, utilizatorii monedelor virtuale sunt expuși la o serie de riscuri.

Riscuri asociate intereselor utilizatorilor:

  • fraudarea operațiunii de convertire, comisioane sau curs nefavorabile la efectuarea convertirii, spargerea portmoneelor, pierderea datelor personale, înghețarea sumei de către platforma de schimb la convertirea monedei virtuale în monedă simplă, pierderea sumei în cazul falimentării platformei de schimb, volatilitatea înaltă a cursului la care monedele virtuale ar putea fi schimbate etc.;
  • nu este o garanție că moneda virtuală va fi acceptată de comercianți, suma poate fi debitată incorect, în unele cazuri utilizatorul nu poate converti moneda virtuală sau nu poate accesa portmoneul după pierderea cheii private etc.;

Riscuri pentru integritatea sistemului financiar:

  • riscurile de spălare a banilor și finanțare a terorismului;
  • riscurile referitoare la crime financiare: utilizarea monedelor virtuale pentru vânzarea bunurilor interzise etc.

BNM atenționează utilizatorii serviciilor de plată asupra faptului că monedele virtuale și metodele de schimb aferente nu sunt supuse reglementării pe teritoriul R. Moldova. Respectiv, fondurile utilizatorilor nu sunt protejate.

 

 Sursa foto: istock