Rezultatele băncilor din R. Moldova în primul trimestru al anului 2018

Activitatea de creditare din R. Moldova înregistrează o ușoară dinamizare a creditelor noi acordate, dar insuficientă, totuși, pentru ameliorarea funcției de intermediere financiară a băncilor. Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a publicat Clasmentul performanței bancare pentru primul trimestru din 2018. Potrivit analizei efectuate, în primele trei luni ale anului, s-au acordat credite noi în valoare de aproximativ 5,7 miliarde de lei, cu aproximativ 5,4% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. 

Totuși, rambursarea creditelor acordate anterior anului 2016 are loc într-un ritm mult mai rapid, ceea ce presupune diminuarea în continuare a soldului total de credite acordate. În același timp, scăderea soldului de credite este caracteristică doar pentru componenta persoane juridice (-11% față de aceeași perioadă a anului trecut), în timp ce segmentul populației înregistrează o tendință inversă (+20% față de aceeași perioadă a anului trecut), însă, insuficientă pentru a ameliora semnificativ situația. Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite sunt B.C. „Moldova-Agroindbank”, B.C. „Moldindconbank” și B.C. „Mobiasbanca”. 

„Chiar dacă soldul total al creditelor se reduce, restructurările bilanțiere desfășurate de unele bănci, avansarea procesului de recuperare sau acțiunile susținute de dialog cu clienții problematici, contribuie la diminuarea, atât a stocului, cât și a ratei de credite neperformante. Drept rezultat, soldul datoriei la creditele evaluate ca substandard, dubios și compromis a scăzut cu circa 900 milioane de lei în perioada decembrie 2017 –  martie 2018, atingând la sfârșitul lunii martie 2018 valoarea de 5,25 miliarde de lei, sau o pondere de 16,2% din totalul creditelor acordate”, se arată în  analiza Expert-Grup.

Clasamentul performanței bancare, martie 2018. Sursa: Expert-Grup

  • Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: BCR Chișinău, B.C. Eximbank și B.C. „EuroCreditBank”;
  • Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: B.C. Eximbank, B.C. „Victoriabank” și BCR Chișinău;
  • Băncile cu cele mai calitative active: B.C. Eximbank; B.C. „FinComBank”  și B.C. „EuroCreditBank”
  • Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: B.C. „Moldindconbank”, B.C. „Moldova-Agroindbank” și B.C. „Mobiasbanca”;
  • Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: B.C. „Moldova-Agroindbank”, B.C. „Moldindconbank” și B.C. „B.C. „Mobiasbanca”.

În mod individual, în urma aplicării metodologiei „Clasamentului performanței bancare”, la sfârșitul lunii martie 2018 topul este condus de 4 bănci de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național: B.C. Moldova-Agroindbank, urmată B.C. Mobiasbanca, B.C. Moldindconbank și B.C. Victoriabank. Totuși, pe fundalul unor performanțe sporite, alte două bănci (BC ProCreditBank și BC BCR Chișinău) înregistrează un avans față perioada precedentă.

Notă: „Clasamentul performanței bancare nu este un indicator pentru adoptarea deciziilor de plasare 
a economiilor sau atragere a finanțărilor. Aceasta reprezintă o sursă de informare asupra 
rezultatelor generate de fiecare bancă în parte, în funcție de nivelul mediu generat de sectorul 
bancar la nivel agregat.”

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *