Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Rectificarea bugetului pentru 2017: finanțare…

Rectificarea bugetului pentru 2017: finanțare externă ratată din cauza utilizării frauduloase a banilor

R. Moldova a ratat, în acest an, milioane de lei pentru mai multe proiecte finanțate din exterior, din cauza utilizării frauduloase de către unii agenți economici a fondurilor alocate. Totodată, valoarea granturilor externe pentru susținerea bugetului, care urmau a fi acordate în 2017, s-a diminuat cu 1 589,3 milioane de lei. Ministerul Finanțelor a publicat Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii bugetului de stat pe anul 2017.

Astfel, din cauza utilizării frauduloase a banilor am ratat 100 de milioane de lei pentru Proiectul de susținere a Programului în sectorul drumurilor, dar și pentru alte proiecte precum:
„Programul Rural de Rezilienţă Economico – Climatică Incluzivă, IFAD VI” (-55,9 de mil. de lei);
„Reabilitarea drumurilor locale” (-49,9 de mil. de lei);
„Modernizarea sistemului termoenergetic Bălți” (-46,8 de mil. de lei);
„Agricultura competitivă” (-40 de mil. de lei);
„Programul rural de reziliență economico-incluzivă, IFAD VI” (-56 de mil. de lei).

Din cele 9 programe de suport bugetar din partea UE care au fost incluse în bugetul 2017, estimările scontate pentru anul 2017 includ doar 4 programe pentru care a fost primită confirmarea din partea UE – în sumă de 21,5 milioane de euro.  Acestea sunt: Liberalizarea regimului de vize, Reforma în domeniul finanțelor publice, Liberalizarea comerțului (DCFTA) și Reforma poliției.

Sursa: Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pe anul 2017

Granturile destinate proiectelor finanţate din surse externe se reduc cu 264,3 milioane de lei, în urma reestimării intrărilor de granturi, în special pe următoarele proiecte:
Reabilitarea drumurilor naționale: -140,3 mil. de lei;
Apă-Nord: -80,8 mil. de lei;
Termoelectrica: -46,8 mil. de lei;
IFAD VI: -38,8 mil. lei.

Totodată, intrările în cadrul acordului de Asistență macrofinanciară au fost transferate integral pentru anul 2018, reieșind din faptul că există probabilitatea ca procedurile de aprobare a acordului de către autoritățile R. Moldova să dureze până la finele anului calendaristic 2017.

Reieșind din nivelul de executare a veniturilor bugetului de stat în primele 8 luni ale anului curent sunt înregistrate majorări în sumă totală de 2,933,7 milioane de lei veniturile din taxe și impozite.

Din veniturile obținute, pentru cheltuielile statului, urmează să fie alocați circa 368,5 milioane de lei, ceea ce reprezintă cu 6%  mai mult decât a fost aprobat inițial. Astfel, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului local privind revocarea primarului general al municipiului Chişinău din 19 noiembrie 2017  vor fi cheltuiți 8,9 milioane de lei, pentru reparația clădirii Parlamentului vor fi alocate suplimentar 87,9 milioane de lei, iar pentru reparația imobilelor din cadrul Cancelariei de Stat vor fi cheltuiți suplimentar 45 de milioane de lei.