Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ratingul transparenței și calității acționarilor…

Ratingul transparenței și calității acționarilor băncilor din Moldova

Expert-Grup a publicat ratingul transparenței și calității acționarilor băncilor comerciale din Republica Moldova. Conform ratingului, doar patru bănci din cele 11 analizate au depășit plafonul de risc. Astfel, băncile cu cea mai înaltă transparență și calitate a acționarilor sunt: Mobiasbanca – Groupe Société Générale, ProCredit Bank, BCR Chisinau și Eximbank – Gruppo Veneto Banca. De remarcat este că acestea sunt singurele instituții bancare cu capital majoritar străin, fiind fondate de bănci-mamă sau grupuri financiare din UE.

Celelalte șapte bănci se confruntă cu probleme mari legate de transparența și calitatea beneficiarilor finali ai acționarilor săi, iar cele mai grave probleme în acest sens se atestă la EuroCreditBank, Energbank, Moldindconbank și Moldova Agroindbank, care acumulat un punctaj mai mic de 4. Iată clasamentul deplin (1 – punctaj minim, 10 – punctaj maxim):

# Banca Comercială Punctaj
1. B.C. „Mobiasbanca – Groupe Societe Generale” S.A. 9.12
2. B.C. „ProCredit Bank” S.A. 9,10
3. BCR Chisinau S.A. 9,00
4. B.C. „Eximbank – Gruppo Veneto Banca” S.A. 8,00
5. B.C. „FinComBank” S.A. 6,22
6. B.C. „Victoriabank” S.A. 6,10
7. B.C. „Comertbank” S.A. 4,60
8. B.C. „EuroCreditBank” S.A. 3,89
9. B.C. „Energbank” S.A. 3,77
10. B.C. „Moldindconbank” S.A. 3,63
11. B.C. „Moldova – Agroindbank” S.A. 3,48
Sursa: Calculele autorilor în baza informațiilor disponibile pe paginile web ale băncilor comerciale

Dumitru Pintea, economist în cadrul Expert-Grup și autor al analizei, a declarat: „Una din principalele vulnerabilități ale multor bănci moldovenești ține de transparența și calitatea scăzută a acționarilor. De multe ori, aceasta problemă a subminat guvernanța corporativă ale instituțiilor bancare, fapt ce s-a soldat cu acumularea de active toxice în sistem și chiar falimentarea a trei bănci importante (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank). Prin urmare, în vederea soluționării crizei bancare actuale din Republica Moldova, este absolut necesară sporirea transparenței și calității acționarilor bancari. În acest sens, sunt necesare acțiuni atât din partea BNM, pe care Expert-Grup le-a expus în Planul de acțiuni pentru asanarea sectorului bancar pentru 2016-2017, cât și din partea băncilor comerciale”, a conchis Dumitru Pintea.

Ținem să menționăm că ratingul prezentat nu reflectă solvabilitatea și stabilitatea financiară a băncilor comerciale, ci se referă strict la componența beneficiarilor finali ai acțiunilor bancare, analizați prin prisma a doi indicatori de percepție: (i) transparența; și (ii) puterea financiară.