Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova – printre liderii…

R. Moldova – printre liderii furnizorilor de țigări de contrabandă

Imagine-simbol

R. Moldova râmâne a fi poziționată pe locul cinci în topul celor mai mari furnizori de țigări de contrabandă în Europa, după Ucraina, Belarus, Algeria și Rusia.

Potrivit raportului anual privind comerțul ilicit a producției de tutun The Project Sun, efectuat de compania de marketing KPMG, comerțul de țigări de contrabandă din diverse țări în Europa s-a redus cu 15% până la 48,3 mlrd. bucăți.

Cota R. Moldova în această cantitate constituie 0,9 mlrd., comparativ cu 1,1 mlrd. în anul 2015.

Conduce lista – Ucraina cu o cantitate de 5,8 mlrd. bucăți.

Aceasta este urmată de Belarus – 4,8 mlrd. țigări, Algeria – 3,2 mlrd. și Federația Rusă – 1,1 mlrd.

Experții susțin că acest lucru se datorează prețului scăzut la țigări în aceste țări și taxelor reduse a accizelor la produsele din tutun, comparativ cu țările europene.

Potrivit calculelor Ministerului Finanțelor, în anul 2011 în baza unui salariu mediu lunar în R. Moldova puteau fi achiziționate 350 de pachete de țigări, în 2015 – 268 de pachete. Pe de altă parte, în România în baza salariului mediu pot fi achiziționate 87 de pachete de țigări, în Slovacia – 159, în Grecia – 254, Italia – 291, Suedia – 340, Luxemburg – 550 pachete de țigări.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății privind impozitarea tutunului, pentru atingerea ratei minime a accizelor din Uniunea Europeană, care este în prezent de 90 de euro pentru 1000 de țigarete, Republica Moldova ar trebui să introducă anual o majorare a ratei accizelor specifice cu 20% și a ratei accizelor ad valorem cu 1 punct procentual în perioada 2017 – 2025. În acest sens, Ministerul Finanțelor a asigurat că va propune majorarea accizelor la produsele din tutun și produsele conexe, inclusiv la cele noi (țigări electronice, narghilea).