R. Moldova este atractivă pentru investitorii francezi

Atragerea investițiilor franceze în R. Moldova a fost principalul subiect abordat în cadrul întrevederii dintre viceprim-ministrul, Stephane Bride, ministru al Economiei și delegația agenției guvernamentale „Business France”, condusă de Ambasadorul Franței în R. Moldova, Pascal Vagogne.

Părțile au discutat despre climatul investițional din țara noastră și modalitățile de promovare a Moldovei în comunitatea de afaceri franceză, inclusiv prin organizarea unor misiuni de afaceri.

„R. Moldova oferă investitorilor un mediu de afaceri favorabil pentru dezvoltarea afacerilor datorită facilităților fiscale și vamale din cadrul Zonelor Economice Libere și infrastructurii Parcurilor Industriale. Totodată, companiile care își desfășoară activitatea în Moldova au acces atât pe piața estică, în statele CSI, cât și pe cea vestică, datorită Acordului de liber schimb cu UE ”, a menționat ministrul Economiei.

Stephane Bride a remarcat necesitatea sporirii atractivității R. Moldova prin promovarea avantajelor economice în rândul potențialilor investitorilor străini și a dat asigurări că atât Ministerul Economiei, cât și administratorii Zonelor Economice Libere, sunt deschiși să ofere consultanța necesară agenților economici interesați să-și deschidă o afacere în Moldova.

Totodată, s-a discutat despre participarea reprezentanților Ministerului Economiei la Seminarul în domeniul eficienței energetice, ce va fi organizat la București pe data de 4 iunie și s-a convenit ca la 5 iunie să fie organizat la Chișinău un eveniment similar.

Franța ocupă locul 6 în rândul partenerilor comerciali ai R. Moldova din Uniunea Europeană. În anul 2014, volumul total al schimburilor comerciale dintre R. Moldova și Franța a constituit 131,41 mln. de dolari SUA. În 2014 exporturile au crescut cu 5,9% față de anul precedent, însumând 37,59 mln. de dolari SUA. Iar importurile în 2014 s-au diminuat cu 7,69%, ajungând la 93,82 mln. de dolari SUA.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Dorel Donici

  iata politica de cadre a PDM-ului da roade, fiind consilier al guvernului francez pe probleme economice, Bride aduce investitorii francezi la noi, acasa.

  • Aliona Borta

   Cum s anu fie atractiva, cind ai la dispozitie ZEL-uri, parcuri si infrastructura industriala, forta de munca, si cale deschisa spre piata Europeana?! Are dreptate Bride aici, ca RM are multe atuuri tot ce ramine e doar promovarea acestora pentru a afla investitorii straini despre Moldova.

 2. Ovidiu

  Iata ce inseamna sa pui un european in functii cheie, asa cum este domeniu economic de la noi, pe linga faptul ca cunoaste legislatia Europeana, are si experienta in domeniu, fiind multi ani la rind consilier pe linga guvernul francez, dar avind si o serie de relatii cu potentialii investitori care pot face investitii in RM.

  • Колесник Николай

   Nu va grabiti cu lauda!
   Bride al vostru trebuie sa auda rezultate si pe urma sa-l laudati. Ce daca e din Franta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *