Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prognozele Băncii Mondiale pentru Moldova:…

Prognozele Băncii Mondiale pentru Moldova: reducerea cu 2% a economiei

Rata inflației este în creștere, datoria externă s-a majorat, iar economia, în anul curent, a înregistrat o reducere de 2%. Banca Mondială a prezentat situația economică pe ultimele 6 luni în cadrul conferinței „Moldova – situația economică curentă și prognozele macroeconomice pe termen mediu”.

Alex Kremer, șeful Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, a prognozat pentru 2015 o reducere cu 2% a economiei, ca urmare a recesiunii din a doua jumătate a anului. „În 2016, este prognozată o redresare economică lentă, în valoare de 0,5%. Aceasta va fi afectată de fluxurile încă reduse de remiteri, consumul limitat, costurile ridicate la credite și de tarifele mai mari la energie pe piața internă”, a precizat oficialul.

Potrivit lui Marcel Chistruga, economist în oficiul Băncii Mondiale în Moldova, rata inflației pe 12 luni a depășit valoarea țintă de 5±1,5% în luna martie și a crescut cu 12,6% către septembrie 2015. El a declarat că deprecierea leului a determinat prețuri de import mai mari, iar împrumuturile de urgență acordate celor trei bănci aflate în
dificultate au adus la o majorare a lichidității din sistem. „Politica monetară a fost înăsprită. Remiterile au scăzut, mai ales cele trimise din Rusia. Acest gen de transferuri s-au redus cu 30%. În consecință, avem intrări de valută mai mici, ceea ce a provocat deprecierea leului”, a menționat Chistruga.

De asemenea, conform prognozei Băncii Mondiale, majorarea tarifelor la utilități va ține inflația pentru anii 2015-2016, peste valorile țintă stabilite, iar pentru a face față situației, Banca Națională a majorat rata dobânzii de bază cu 13 p.p., de la începutul anului, la 19,5%, și a înăsprit nivelul rezervei obligatorii în monedă națională.

Potrivit studiului, creșterea PIB-ului a încetinit la valoarea de 3,6%, comparativ cu 4,6% în 2014. Aceasta este cauzată de scăderea cererii și a remiterilor de la partenerii din est.

Oficialii au anunțat că datoria externă a R. Moldova constituie 90% din PIB. Potrivit experților, toate acestea sunt generate de deprecierea leului, scăderea volumului de valută adusă de peste hotare, scăderea rezervelor de valută străină. „În condițiile actualei situații economice, Guvernul are dificultăți la finanțarea cheltuielilor, astfel a făcut revizuiri privind planul de cheltuieli”, susțin oficialii.

Totodată, reprezentanții Oficiului Băncii Mondiale în Moldova au constatat și anumite riscuri ce planează asupra economiei Republicii Moldova, cum ar fi: instabilitatea regională, lipsa avansării relațiilor cu unii parteneri istorici, dar și factori interni, subliniind situația financiar-bancară actuală.

Săptămâna trecută, şi Fondul Monetar Internaţional şi-a prezentat prognozele pentru economia Moldovei. Potrivit FMI, Moldova va înregistra o scădere economică de 1% în 2015 după o rată de creștere a PIB-ului de 4,6% în 2014. Pentru anul 2016, experții Fondului Monetar Internațional estimează o creștere de 1,5% a PIB-ului real al R.
Moldova.