Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prima linie de asamblare a…

Prima linie de asamblare a colectoarelor solare în R.Moldova a fost lansată la Bălţi

Întreprinderea „Răut” S.A. din or. Bălți va beneficia de prima linie de producere a colectoarelor solare în R. Moldova. Lansarea oficială a avut loc ieri, 27 iulie, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților locale privind producția colectoarelor solare în R. Moldova”. Personalul tehnic specializat, cu ghidarea experților din Polonia și-au testat cunoștințele teoretice și au asamblat cu succes primele colectoare. Materia primă pentru asamblarea a unui lot de 100 colectoare solare cu tuburi vidate a fost importată din Polonia, iar personalul tehnic specializat a fost instruit în Polonia, dar și în Moldova, în cadrul unor ore practice.

Proiectul este realizat cu suportul  Guvernului Poloniei prin intermediul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), cu susținerea Ministerului Economiei și Infrastructurii și implementat de comun cu Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE).

UNIDO a acordat asistenţă tehnică și financiară nerambursabilă, în sumă de 170 de mii de euro, sub forma echipamentelor necesare instalației liniei de producere, materiei prime necesare producerii, instruirii personalului, asigurării și certificării procesului de producere. Responsabilă de monitorizarea procesului de implementare a proiectului este AEE, care a selectat beneficiarul local și a acordat asistență în transmiterea procesului tehnologic din Polonia.

Întreprinderea „Răut” va menţine pe parcursul a minim trei ani proiectul de producere a colectoarelor solare cu tuburi vidate, va asambla și asigura comercializarea echipamentului pe teritoriul R. Moldova, dar și pe piețele străine.

S.A. „Răut” activează din anul 1944  şi este specializată în construcția echipamentelor pentru industria marină, crearea, fabricarea și mentenanța echipamentelor hidroacustice, antenelor hidroacustice și transformatoarelor.