Petiție online pentru declararea lui Dmitri Rogozin drept persona non grata în R. Moldova

O petiție online prin autorităților de la Chișinău li se cere aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul R. Moldova a vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, și declararea acestuia drept persona non grata, a fost lansată la 24 iulie. Autorii se arată revoltați față de ultimile declaraţii ale oficialului rus și își exprimă îngrijorarea referitor la continuarea exercițiilor militare și acțiunilor autorităţilor separatiste din regiune transnistreană, „susţinute în mod deschis de către autorităţi de nivel înalt ale Federaţiei Ruse”.

„Este timpul să spunem „STOP!” oricăror vizite ale sponsorului separatismului din R. Moldova, susținătorul deschis al războiului hibrid contra cetățenilor țării noastre”, afirmă autorii, care enumeră mai multe motive ale solicitării respective:

1. „Dumitru Rogozin a participat personal la insurecția militară contra autorităților constituționale ale Republicii Moldova din 1992, numărându-se printre cei care au luptat de partea trupelor separtiste, care-au cauzat crime și suferințe, imposibil de recuperat. Mâinile lui sunt pline de sânge!

2. Dmitrii Rogozin continuă să ameninţe în mod deschis şi obraznic cu război cetățenii R. Moldova, susținând militar şi politic regimul separatist de la Tiraspol, încălcând cu brutalitate convențiile și dreptul internațional, inclusiv prevederile Tratatului Politic semnat între RM și Federația Rusă, astfel sfidând în mod direct cetăţenii şi autărităţile Republicii Moldova. Tolerarea acțiunilor sale înseamnă lașitate!

3. În repetate rânduri, Dumitru Rogozin a pus la îndoială suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, susţinând direct și explicit separatismul militarist şi administrația separatistă de la Tiraspol, provocând revolta legitimă a cetățenilor moldoveni. Este timpul să-i închidem ușa în nas!

4. Cerem autorităţilor Republicii Moldova asocierea la sancţiunile internaţionale în privinţa lui Dumitru Rogozin. Suntem categoric împotriva accesului acestui demnitar rus pe teritoriul Republicii Moldova, care subminează direct cetăţenii şi autorităţile şi nu în ultimul timp memoria eroilor căzuţi pentru integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova! Neglijarea petiției va însemna că autoritățile încuviințează actele lui.

5. Solicităm denunțarea funcției de „reprezentant al Președintelui Federației Ruse pentru Transnistria”  pe care pretinde că o exercită Dmitrii Rogozin – o etichetă falsă, manipulatoare și sfidătoare, care sugerează că RM ar fi acceptat vre-odată transmiterea în custodia sau jurisidcția Federației Ruse a controlului asupra unei regiuni care aparține RM de drept. Este timpul să eliminăm această etichetă calomnioasă!  

6. Cerem insistent autorităților RM să se abțină de la orice acțiuni de celebrare a celor 25 ani de la instalarea Operației de menținere a păcii (PKO), care nu a servit niciodată standardelor pretinse, apliniindu-se instrumentelor de șantaj și susținere a separatismului transnistrean, în detrimentul intereselor RM.

7. Lansăm această petiție către toți cetățenii Republicii Moldova, către liderii și membrii organizațiilor societății civile, către mediul academic, partidele politice, biserică, sindicate, autorități locale și centrale, mass media, din țară și din străinătate, să susțină această petiție ca un demers moral contra adevăraților sponsori ai separatismului transnistrean”, enumeră autorii.

În petiția, semnată până la acest moment de circa o sută de persoane se stipulează că „sancționarea sponsorilor regimului separatist ar trebui să însemne un pas corect în direcția recuperării controlului asupra regiunii transnistrene. Este momentul în care jumătățile de măsură ori neglijarea acestui demers cetățenesc va demonstra consecvența sau lipsa de consecvență a autorităților”.

Semnatari:

 1. Rosian Vasiloi
 2. Igor Munteanu
 3. Ion Manole
 4. Oazu Nantoi
 5. Nadejda Hribtievschi
 6. Veaceslav Berbeca
 7. Ion Tăbârță
 8. Ion Leahu
 9. Arcadie Barbăroșie
 10. Артем Филипенко
 11. Victoria Bucătaru
 12. Veaceslav Ioniță

La data de 29 iulie, regiunea transnistreană marchează 25 de ani de la introducerea pe teritoriul său a trupelor de menținere a păcii. La 23 iulie, Igor Dodon și-a anunțat prezența în stânga Nistrului, cu ocazia acestui eveniment, alături de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și a vicepremierului rus, Dmitri Rogozin. La 19 iulie însă, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a interzis, printr-o scrisoare oficială, delegației ruse să survoleze spaţiului aerian al R. Moldova cu avioane militare, ce urmau să aterizeze atât în Capitală, cât și la Tiraspol.

Ulterior, oficialul rus a ironizat pe seama interdicției autorităților de la Chișinău, publicând pe pagina sa de Facebook două imagini: în prima, acesta apare alături de o motocicletă, iar în alta, se află într-un elicopter. Vicepremierul rus cere părerea internauților referitor la mijlocul de transport potrivit pentru delegația de la Moscova după ce Ministerul de Externe al R. Moldova a interzis avioanelor militare să traverseze spațiul aerian al țării.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Petru Grozavu

  Sustin, suta la suta. Acest ”derjimorda” trebuie pus la punct. Subsemnez, Petru Grozavu

 2. aristotel

  petitie online pentru declararea FUNDATIEI SOROS MOLDOVA fundatie non grata ….nu coloanei a 5 a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *