Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Considerăm riscurile deconectărilor a fi…

„Considerăm riscurile deconectărilor a fi depășite”. Perturbații în sistemul electroenergetic al R. Moldova din cauza atacurilor asupra Ucrainei

Sursa foto: Pixabay

UPDATE 12:17 „Pentru moment, considerăm riscurile deconectărilor a fi depășite”, anunță reprezentanții Moldelectrica.

În majoritatea regiunilor din Ucraina s-au oprit alertele aeriene.

În sistemul electroenergetic al R. Moldova se înregistrează, din nou, perturbații, ca urmare a atacurilor aeriene asupra Ucrainei, anunță reprezentanții Moldelectrica.

Totodată, compania care se ocupă cu transportul energiei electrice prin reţelele electrice de tensiune înaltă atenționează că deși consumatorii nu sunt deconectați, „riscul deconectărilor este înalt”.

„La moment, pe linia de transport nu sunt deconectări. Sunt linii care merg spre Ucraina care au fost deconectate, este vorba despre liniile de 330 de KW, dar în țară nu sunt deconectări”, a afirmat pentru ZdG directorul companiei, Sergiu Aparatu.

În dimineața zilei de vineri, 16 decembrie, au fost anunțate raiduri aeriene asupra întregului teritoriu al Ucrainei.

Și luni, 5 decembrie, au fost raportate „perturbații în sistemul electroenergetic”. Anunțul întreprinderii a venit la scurt timp după ce armata rusă a lansat un atac masiv cu rachete asupra regiunilor din Ucraina.

Pe 3 decembrie curent, S.A. „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie.

„De asemenea, am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate”, a mai menționat Spînu.

Astfel, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MW, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze, întreaga cantitate livrată de Gazprom, care vor fi livrate regiunii transnistrene.

„Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul. MoldovaGaz va livra 5,7 milioane de m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES”, susține Spînu.

Ministrul a mai spus că, odată cu semnare acestui contract, „se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate”.