Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   OFICIAL: Grupul spaniol Gas Natural…

OFICIAL: Grupul spaniol Gas Natural Fenosa vinde afacerea din R. Moldova

FILE PHOTO: A general view shows gas and electricity company Gas Natural Fenosa's headquarters in Barcelona, Spain, October 15, 2017. REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Grupul Gas Natural Fenosa a anunțat vânzarea afacerilor de comercializare a gazelor naturale din Italia, generare a energiei electrice din Kenya, dar și a afacerii de distribuție a energiei electrice din R. Moldova, informează La Vanguardia. Informații despre vânzarea afacerii Gas Natural Fenosa din R. Moldova au apărut în presa spaniolă încă la începutul anului 2018, însă reprezentanții companiei din R. Moldova au negat că afacerea din țara noastră ar fi pusă spre vânzare. Directorul general pe strategie și dezvoltare, Antoni Basolas, a declarat că vânzarea activelor Gas Natural din Kenya este la o etapă „relativ avansată“ și ar putea veni cu noutăți „în prima jumătate a anului”, iar eventuala vânzare a afacerii din R. Moldova este „în întârziere. Totodată, Basolas a mai adăugat că încheierea tranzacției de vânzare a afacerii din Italia se va finaliza în utlima săptămână din februarie, și că pe parcursul primului semestru al anului curent, vor fi finalizate tranzacțiile de vânzare parțială a afacerilor de distribuție din Spania și Columbia.

Grupul spaniol a prezentat rezultatele financiare pentru anul 2017, care arată că compania energetică și-a atins obiectivele stabilite în liniile sale strategice pentru anul 2017 și a obținut profit de 1 360 milioane de euro, cu 1% mai mult decât în anul precedent. Totodată, pe parcursul anului trecut, Gas Natural a înregistrat câștiguri în valoare de 326 milioane de euro pentru diferite operațiuni de cesionare, care au compensat contribuția scăzută a întreprinderii de energie electrică din Spania.

Pe urma vânzării activității sale de comercializare a gazelor din Italia, compania preconiează înregistrarea unui câștig de 190 de milioane de euro, care va contribui la rezultatele anului 2018.

„Compania lucrează permanent la revizuirea și optimizarea portofoliului său de afaceri, precum și revizuirea continuă a activităților sale și a zonelor non-strategice. Ca urmare a acestei revizuiri strategice a poziționării internaționale, compania a decis să efectueze vânzarea activităților de distribuție a energiei electrice în R. Moldova și afacerea de generare a electricității în Kenya”, se arată într-un comunicat al grupului spaniol Gas Natural Fenosa.

Informația despre vânzarea afacerii Gas Natural Fenosa din R. Moldova a apărut în presa spaniolă la începutul anului 2018. Publicația elEconomista scria atunci că operațiunea ar putea fi evaluată la peste 500 de milioane de euro.

Contactat de ZdG, departamentul comunicare al companiei din R. Moldova a refuzat inițial să confirme informația, după care pe siteul companiei a fost publicat un comunicat de presă, în care se arăta că „grupul Gas Natural Fenosa nu a vândut întreprinderile sale din R. Moldova”, dar totodată, confirmă că unele grupuri au contactat Gas Natural Fenosa și și-au exprimat interesul inițial de a cumpăra cele două întreprinderi din țara noastră, inclusiv unele le-au și vizitat.

Ulterior, comunicatul a fost modificat, fiind exclusă informația despre faptul că „unele grupuri au contactat Gas Natural Fenosa și și-au exprimat interesul inițial de a cumpăra cele două întreprinderi din țara noastră, inclusiv unele le-au și vizitat”.

Sursa: captură de ecran/gasnaturalfenosa.md

Gas Natural Fenosa în Moldova este reprezentată de întreprinderea privată de distribuție a energiei electrice la tarife reglementate Î.C.S. Red Union Fenosa S.A. și Î.C.S. Gas Natural Fenosa în Moldova Furnizare Energie S.R.L., întreprindere ce prestează servicii de comercializare a energiei electrice la tarife reglementate pe teritoriul R. Moldova, face parte din grupul Gas Natural Fenosa – companie multinațională, lider în sectorul de gaz și electricitate.

Marca comercială Gas Natural Fenosa a fost lansată în R. Moldova pe data de 10 mai 2011. Întreprinderea a apărut însă mul mai devreme, la 7 februarie 2000, ca urmare a procesului de privatizare a trei întreprinderi de stat de atunci: I.C.S. RE Chişinău S.A., I.C.S. RED Centru S.A., şi I.C.S. RED Sud S.A., de către compania spaniolă UNION FENOSA INTERNATIONAL.

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes