Moldovenii au devenit mai bogați?!

Rata de dobândă la credit și rata de bază se vor majora. O decizie în acest sens a fost luată ieri, 25 iunie, de către Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Moldovei. Astfel, rata de bază a fost majorată până la 15,5 la sută, în timp ce rata de dobândă la credit ajunge până la 18,5 la sută anual.

Potrivit BNM, creșterea economică în R. Moldova a continuat cu ritmuri pronunțate la începutul anului curent, astfel încât în trimestrul I 2015, Produsul Intern Brut s-a majorat cu 4,8 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent. După eliminarea influenței factorului sezonier s-a constatat și o majorare de 0,7 la sută a acestui indicator în perioada de referință comparativ cu finalul anului precedent.

Mai mult decât atât, BNM se arată mulțumită de rezultatele obținute în urma deprecierii leului. „Dinamica pozitivă a PIB a fost favorizată într-o măsură pronunțată de deprecierea monedei naționale care a avut un efect stimulativ important asupra creșterii de 6,3 la sută a exporturilor produselor autohtone, pe de o parte, și a contribuit la temperarea creșterii importurilor până la 1,1 la sută, pe de altă parte”, găsim într-un comunicat de presă prezentat de BNM.

Menționăm că R. Moldova este cea mai săracă țară din Europa și situația ei s-a agravat și mai mult după „marele jaf” de la cele trei bănci.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *