Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovenii au devenit mai bogați?!

Moldovenii au devenit mai bogați?!

Rata de dobândă la credit și rata de bază se vor majora. O decizie în acest sens a fost luată ieri, 25 iunie, de către Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Moldovei. Astfel, rata de bază a fost majorată până la 15,5 la sută, în timp ce rata de dobândă la credit ajunge până la 18,5 la sută anual.

Potrivit BNM, creșterea economică în R. Moldova a continuat cu ritmuri pronunțate la începutul anului curent, astfel încât în trimestrul I 2015, Produsul Intern Brut s-a majorat cu 4,8 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent. După eliminarea influenței factorului sezonier s-a constatat și o majorare de 0,7 la sută a acestui indicator în perioada de referință comparativ cu finalul anului precedent.

Mai mult decât atât, BNM se arată mulțumită de rezultatele obținute în urma deprecierii leului. „Dinamica pozitivă a PIB a fost favorizată într-o măsură pronunțată de deprecierea monedei naționale care a avut un efect stimulativ important asupra creșterii de 6,3 la sută a exporturilor produselor autohtone, pe de o parte, și a contribuit la temperarea creșterii importurilor până la 1,1 la sută, pe de altă parte”, găsim într-un comunicat de presă prezentat de BNM.

Menționăm că R. Moldova este cea mai săracă țară din Europa și situația ei s-a agravat și mai mult după „marele jaf” de la cele trei bănci.