Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Brînzan: Am identificat ultimul…

Ministrul Brînzan: Am identificat ultimul beneficiar al achiziției Red Union Fenosa și Gas Natural Fenosa

Beneficiarul final al achiziției întreprinderilor  Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. și Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L de la grupul spaniol „Naturgy” (n.r. – fostul Gas Natural Fenosa) este un miliardar ceh, care ar fi semnat un acord de neînstrăinare a activului fără acordul preliminar al Consiliului Suprem de Securitate, a anunțat ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, în cadrul unei conferințe de presă.

„Am făcut o investigarea totală. M-am întâlnit cu reprezentanții vânzătorului și cumpărătorului. Am identificat ultimul beneficiar al acestei tranzacții, persoană fizică, un miliardar din Cehia, Jiří Šmejc, care deține 80% din această investiție. El a semnat acest acord de neînstrăinare a activului fără acordul preliminar al Consiliului Suprem de Securitate. Asta e o metodă de a ne proteja că acest activ nu pleacă în mâinile nedorite ale unor investitori care nu sunt de bună-credință și ar putea să ne dăuneze atât imaginii statului, cât și securității noastre naționale”, a declarat șeful de la MEI.

Într-un comunicat publicat la 1 august, era menționat că EMMA Capital Group și „Duet Private Equity Limited” au finalizat tranzacția. Potrivit anunțului, EMMA Capital Group deține o participație de 69%, iar valoarea tranzacției nu va fi dezvăluită.

Totodată, compania precizează că aceasta reprezintă cea mai mare investiție din Cehia pe teritoriul R. Moldova.

EMMA Capital Group a fost fondată în anul 2012, la inițiativa lui Jiří Šmejc.