Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministerul Finanțelor propune simplificarea sistemului…

Ministerul Finanțelor propune simplificarea sistemului de evidență și calculare a amortizării în scopuri fiscale

Ministerul Finanțelor anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că a propus spre consultări publice noul Regulament privind evidența și calcularea amortizării în scopuri fiscale. Documentul aduce precizări asupra metodei de tranziție de la evidența și calcularea amortizării mijloacelor fixe pe categorii de proprietate la evidența și calcularea amortizării mijloacelor fixe pe fiecare obiect separat.

Noua metodologie de evidență și calculare a amortizării în scopuri fiscale va fi simplificată, ceea ce va determina optimizarea cheltuielilor suportate de agenții economici, asigurând totodată transparența acestora.

Propunerile au fost puse în discuţie în cadrul unei şedinţe organizate de Ministerul Finanțelor cu reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Proiectul prevede trecerea de la calculul amortizării lunare la calculul amortizării anuale, proporțional perioadei (lunilor) de exploatare a mijlocului fix pe parcursul perioadei fiscale.

De asemenea, se propun norme de reglementare a modului de stabilire a duratei de amortizare pentru investițiile efectuate în mijloacele fixe care fac obiectul unui contract de leasing operațional, locațiune, concesiune, arendă, comodat, sublocațiune etc.

„Începând cu 01.01.2018, prin Legea nr.281 din 15.12.2017, au fost efectuate un set de modificări și completări la art.24, art.26, art.261, art.27 și art.271 din Codul fiscal și art.24 din Legea nr.1164/1997 pentru punerea în aplicare a titlurilor I şi II ale Codului fiscal, prin care s-a exclus clasificarea mijloacelor fixe pe categorii de proprietate și abordarea privind determinarea valorii fiscale neamortizate a fiecărui mijloc fix prin calcul, reieșind din ponderea procentuală a valorii de bilanț a obiectului respectiv în suma totală a valorii de bilanț aferentă obiectelor atribuite la categoria respectivă. Astfel, evidența mijloacelor fixe urmează a fi efectuată pentru fiecare mijloc fix separat. Prin urmare, Regulamentul privind evidența și calcularea amortizării mijloacelor fixe în scopuri fiscale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.289/2007 conține norme depășite de legislația în vigoare, norme ce nu mai corespund realităților economice, fiind dificil de aplicat în practică de către mediul de afaceri”, argumentează Ministerul Finanțelor în nota informativă.

Foto: mf.gov.md