Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Miliardul furat va fi transformat…

Miliardul furat va fi transformat în datorie a statului

Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au beneficiat de credite în valoare de 14,12 miliarde de lei, oferite de BNM. Banii au fost utilizați pentru returnarea depozitelor persoanelor fizice și juridice de la cele trei bănci, precum și a depozitelor interbancare rezidente și a creditelor primite de la insituțiile financiare internaționale. La moment însă, băncile aflate în proces de lichidare silită nu au capacitatea de a rambursa creditele. Acestea urmează a fi substituite prin valori mobiliare de stat pe termen lung, emise de către Ministerul Finanțelor, a anunțat BNM, potrivit bani.md.

Protivit sursei citate,  creditele de urgență vor fi incluse în datoria de stat. În același timp, pentru emiterea VMS este necesar de adoptat Legea bugetului de stat pentru anul 2016, însă proiectul acestuia nu a fost aprobat încă  de membrii Executivului.

După retragerea licențelor celor trei bănci si începerea procedurii de lichidare silită a lor, aceste credite au devenit scadente. BNM nu va mai acorda alte credite de urgență pentru pentru Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.

Prin urmare, costul total al lichidarii celor trei bănci este de 14.12 miliarde de lei. Acest cost se va diminua în timp, prin intermediul sumelor încasate de lichidatorii băncilor din vânzarea activelor băncilor, rambursării creditelor de către debitorii celor trei bănci și recuperării activelor deturnate ca urmare a investigațiilor organelor de anchetă din RM și a consorțiului condus de compania Kroll, explică Banca Națională a Moldovei.

Sursa: bani.md