Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Slusari, după audierile de…

VIDEO Slusari, după audierile de astăzi: „Puzzle-ul privind anul 2013 este complet”

După ce au fost audiați Viorel Bîrca, vicepreședinte al BEM, și Oleg Reidman, ex-deputatul care a prezidat Comisia de anchetă pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acțiuni al statului deținut la BEM și situației din domeniul financiar-bancar, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, afirmă că „puzzle-ul privind anul 2013 este complet”.

Totodată, marți, la ora 10:00, urmează să fie audiați ex-guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu și ex-guvernatoarea BNM Emma Tăbârță, dar și deputații democrați Sergiu Sîrbu și Vladimir Vitiuc care astăzi nu au participat.

„În 2013, statul a fost deposedat de pachetul de control în BEM. Putem spune că este un cinism cras ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă atât în Parlament, cât și la Guvern. În baza acestui raport s-au întâmplat toate lucrurile mizerabile. Eu vreau ca toți cetățenii să înțeleagă cum a avut loc acest aranjament în cadrul Parlamentului și Guvernului. Această comisie a lucrat mai mult de trei luni și s-a ocupat strict cu problemele de administrare la BEM. Situația din domeniul financiar-bancar nu a fost în vizorul comisiei. (…) Cel mai grav lucru e că acele trei soluții – dintre care una a stat la baza celorlalte evenimente – nici nu au avut titlu de recomandare. Au fost discutate trei variante, teoretic posibile, de a depăși situația insuficienței capitalului BEM, dar recomandările au urmat și nu au nimic în comun cu cele trei variante.

Acest raport a fost examinat la Parlament la 21 iunie 2013.

Sunt niște lucruri tehnice legate de eficientizarea managementului BEM. Pur juridic, aceste trei variante nu au fost aprobate”, a declarat Slusari.

Potrivit acestuia, toate persoanele audiate anterior „dădeau vina pe acest raport”.