LIVE/ Candu, Leancă și Arapu, invitați la audieri privind frauda bancară

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, a anunțat că joi, 25 iulie, începând cu ora 10:00, la audieri au fost invitați Iurie Leancă, Andrian Candu și Anatol Arapu.

Ex-viceguvernatoarea BNM Emma Tăbârță nu s-a prezentat astăzi la audieri, invocând motive de sănătate.

Astfel, după ce membri comisiei l-au audiat pe Dorin Drăguțanu, aceștia au conchis, potrivit lui Slusari, că a fost vorba despre „încercarea de a pasa responsabilitatea”.

„Adică BNM a făcut tot ce a putut, dar nu a dispus de instrumentele necesare pentru a gestiona criza din 2013-2014. De ce? Cine i-a încurcat? Problemele în sistemul bancar au început în 2011. De atunci era timp berechet ca BNM să intervină. Dânsul a spus că au fost propuneri de a face modificări, dar nu este clar de ce nu au fost propuneri suficiente pentru a gestiona criza. Justificarea că nu era voință politică nu mai merge. Referitor la faptul că în 2012 acțiunile lui Platon au fost blocate, iar apoi deblocate, dânsul a spus că, probabil, au fost argumente juridice, nu ține minte. L-am întrebat tranșant care a fost poziția lui privind emisia suplimentară din 2013, căci impresia creată era că dânsul a avut propria părere atunci, nefiind de acord cu ea”, a declarat Slusari.

Potrivit acestuia, poziția lui Drăguțanu nu poate fi „privită ca una a unui demnitar de stat, a unui guvernator al BNM responsabil pentru sistemul financiar-bancar”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    “invitați la audieri privind frauda bancară” Dapai aiste nu invitati trebe, ci adusi in lanturi cu ghiulele la picioare pentru cio savirsit, de o bagat tara in asa criza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *