Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Licitație cu un singur participant.…

Licitație cu un singur participant. Când vor fi expuse spre vânzare acțiunile „Moldindconbank”

micb.md

Pachetul unic de acțiuni al BC „Moldindconbank” SA, în mărime de 3 173 751 de acţiuni ordinare nominative de clasa I, va fi expus pentru vânzare la Bursa de Valori a Moldovei în perioada 18-22 februarie, curent. Acţiunile se expun spre vânzare prin intermediul licitaţiei cu strigare organizate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori a Moldovei și vor putea fi achiziţionate doar de persoanele care au obţinut aprobarea prealabilă a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Prețul de expunere spre vânzare al acțiunilor menționate constituie 239,50 lei per acțiune (circa 760 de milioane de lei pentru întreg pachetul de acțiuni).

Acţiunile expuse spre vânzare vor putea fi achiziţionate doar de persoanele care au obţinut aprobarea prealabilă a BNM până la achiziţionarea respectivă. Până în prezent, există un singur potențial investitor care a obținut permisiunea prealabilă a BNM pentru achiziționarea pachetului de acțiuni „Moldindconbank” în mărime de 63,89 % − compania bulgară „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”.

Pe 22 ianuarie 2019, Comitetul executiv al BNM a decis să acorde permisiunea prealabilă pentru achiziționarea de către investitorul european „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” a acțiunilor în mărime de 63,89 % ale BC „Moldindconbank” S.A. A doua zi, pe 23 ianuarie, Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), reunit în ședință a propus Guvernului să înceapă negocieri cu potențialul achizitor al pachetului de acțiuni BC „Moldindconbank” S.A., pentru facilitarea tranzacției conform Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

În următoarele zile atât premierul, Pavel Filip, cât și președintele Parlamentului, Andrian Candu, au avut întrevederi cu șefia holdingului bulgar.

Pe 30 ianuarie 2019, cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre de Guvern care prevede cumpărarea de către Agenția Proprietății Publice (APP) a 63,89% din acțiunile BC „Moldindconbank” S.A. și expunerea lor la vânzare pe piața reglementată a bursei de valori, prin intermediul licitației cu strigare. Tot atunci a fost aprobat și proiectul antecontractului care urmează a fi semnat cu „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”.

Organul executiv al B.C. „Moldindconbank” S.A. a asigurat expunerea la vânzare a pachetului în mărime de 63,89 % din acțiuni prin licitație cu strigare pe piața reglementată a Bursei de Valori, la 17 aprilie 2018, 17 iulie 2018 şi 18 octombrie 2018. Ultima licitație la Bursa de Valori a fost organizată în perioada 3 – 18 ianuarie 2019, dar fără rezultate.

În luna septembrie 2017, „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” a mai obținut o permisiune prealabilă a BNM pentru achiziționarea a 50,01% din „Victoriabank”. Potrivit portalului Seenews.com, grupul bulgar a anunțat ulterior că se retrage din discuțiile privind procurarea  acțiunilor din Victoriabank, din motiv că nu s-a ajuns la niciun acord asupra parametrilor tranzacției. Potrivit BNM, alte solicitări din partea investitorului bulgar pentru obţinerea permisiunii prealabile pentru procurarea acțiunilor în alte bănci din R. Moldova nu au existat.