Kroll 2: Beneficiarii fraudei se extind dincolo de companiile și persoanele fizice aflate în legătură cu Grupul Shor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a primit a doua notă informativă despre progresul înregistrat de compania Kroll în investigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al R. Moldova. În urma acestei fraude, trei bănci din R. Moldova: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au ajuns în stare de faliment la sfârșitul anului 2014 și a fost constatată dispariția unui miliard de dolari SUA din acestea, se arată într-un comunicat BNM. Până la momentul actual, analiza  fluxului de fonduri din cadrul investigației a identificat peste 600 milioane de dolari SUA care au dispărut pe parcursul aceste perioadei, fără a se întoarce în cele trei bănci pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior. Aceste fonduri au fost disipate în numeroase jurisdicții străine, iar rezultatele investigației Kroll demonstrează că beneficiarii fraudei se extind dincolo de companiile și persoanele fizice aflate în legătură cu Grupul Shor. 

Investigația companiei Kroll este parte a investiagației în desfășurare cu privire la tranzacțiile derulate pe parcursul anilor 2012-2014 de către cele trei bănci din Republica Moldova. Scopul final al acesteia este recuperarea la nivel mondial a fondurilor de la răufăcători, precum și identificarea tuturor părților care au participat și au profitat în mod deliberat de pe urma fraudei, inclusiv părțile și instituțiile financiare din afara R. Moldova.

„Prima etapă a investigației a scos la lumină dovezi clare privind implicarea crucială în această fraudă a dlui Ilan Shor, precum și a companiilor și persoanelor fizice aflate în legătură cu acesta (împreună „Grupul Shor”). Dovezile în cauză au stat la baza unei analize amănunțite a fluxului de fonduri obținute în mod fraudulos în anul 2014, efectuată în scopul urmăririi fondurilor până la destinația lor finală.

În cadrul celei de-a doua etape a investigației analiza fluxului de fonduri a fost extinsă semnificativ pentru a acoperi perioada anilor 2012-2014 și a fost începută urmărirea tuturor creditelor fauduloase acordate de către cele trei bănci din Republica Moldova până la destinația finală a acestora. Investigația companiei Kroll a descoperit o structură complexă și coordonată de spălare a banilor, care implică sute de companii și conturi bancare din diferite jurisdicții.

În perioada 2012-2014, cele trei bănci din  R. Moldova au acordat credite în sumă totală ce depășește 3 miliarde de dolari SUA. Aceste fonduri au fost canalizate în mare parte prin intermediul unei structuri internaționale complexe de spălare a banilor, cu o fractiune semnificativă a fondurilor revenind în R. Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior.

Companiile Kroll și Steptoe & Johnson continuă să colaboreze cu autoritățile de reglementare și alte părți interesate relevante din multiple jurisdicții, inclusiv din Letonia și Estonia, în vederea obținerii probelor pentru a identifica beneficiarii finali, astfel încât să se poată întreprinde acțiunile de recuperare a fondurilor delapidate.

Compania Kroll informează în mod regulat BNM despre avansarea anchetei, care presupune o investigație extrem de complexă și implică sute de tranzacții create pentru a ascunde în mod deliberat destinația și beneficiarii finali ai acestei fraude. Investigația a progresat semnificativ, însă detaliile acesteia trebuie să rămînă deocamdată confidențiale pentru a maximiza șansele de recuperare a fondurilor fraudate”, informează BNM.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. alex kooper

  Si daca sunt dincolo nu trebuie sa asteptam cine sunt, sau repde facem haos cu proteste si se uita de Kroll de miliarde cautate da? Iata de ce Andrusa vrea la putere ca acolo in a 2 parte a raportului Kroll se gasete si Andrusa si Topii si multi oameni buni.

 2. Trică Ciupică

  Numai Re-Unirea
  cu Patria-mamă România Mare europeană
  ne este Salvarea și Re-Venirea la Normalitate !

 3. Ceban Victoria

  Nu m-as mira daca lista beneficiarilor ajunge pina in Frakfurt! Filat si Tzopii sunt prieteni bini, si daca ne amintim anul 2014, Filat a fost de citeva ori in vizita la Tzopi, dar vroia sa tie asta in secret. Cine stie pe cebani si-a luat Tzopa vila din Mallorca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *