Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Judecătoria Chișinău a suspendat ordinul…

Judecătoria Chișinău a suspendat ordinul ANRE care majorează prețurile la carburanți

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au suspendat Ordinul din 12 iunie al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), prin care au fost stabilite noi prețuri la carburanți, mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină și cu 32 de bani pentru un litru de motorină. Decizia a fost luată în seara zilei de ieri, la doar câteva ore după ce Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței s-au adresat în instanța de judecată pentru a solicita anularea Ordinului respectiv. Informația a fost confirmată pentru ZdG de Olga Cebanu, consultant principal în Serviciul informare și comunicare cu mass-media a MEI.

La 12 iunie, ANRE a afișat noi prețuri pentru comericalizarea carburanților între 13-26 iunie. Respectiv, un litru de benzină urmează să coste în această perioadă 19,49 lei, iar un litru de motorină – 17,41 lei.

„În urma examinării Ordinului ANRE, credem că acesta a fost emis contrar prevederilor legale, și anume fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate în vederea respectării principiului transparenței în procesul decizional și a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere”, a reacționat MEI la scurt timp după afișarea prețurilor majorate, precizând că „revizuirea prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale constituie subiect de interes public, aceasta urmând să fie precedată de operațiunea privind consultarea publică”.

„De asemenea, în scrisoarea de chemare în judecată se menționează că pot fi încălcate drepturile și interesele legitime ale consumatorului”, susține MEI în comunicatul de presă prin care anunță că s-a adresat în instanță pentru a cere anularea Ordinului ANRE.

Ultima decizie privind majorarea prețului la carburanți a scos automobiliștii în stradă, la 2 iunie și 6 iunie. Aceștia au cerut transparență în procesul de formare a prețurilor și calitate la standarde europene a carburanților. Oamenii au protestat, chiar dacă la 31 mai, conducerea ANRE, la solicitarea Guvernului, și-a suspendat decizia din 29 mai prin care a scumpit prețul la benzină și motorină, iar în vigoare au rămas prețurile plafon afișate la 15 mai: 19 lei și 15 bani pentru un litru de benzină și 17 lei și 09 bani pentru un litru de motorină. Atunci, automobiliștii au acuzat ANRE că ar fi o instituție subordonată politic și că a suspendat propria decizie doar după ce ar fi primit indicații de la premierul Pavel Filip. Subiectul majorării prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților a fost abordat la două ședințe ale Parlamentului din această perioadă, deputații însă au refuzat în mod repetat audierea conducerii ANRE.

Și Ministerul Economiei și Infrastructurii, și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică sunt controlate, politic, de Partidul Democrat din Moldova.

Citiți și:

După ce a majorat prețurile la carburanți, ANRE își suspendă decizia, pentru a o revizui

(foto) Automobiliștii au revenit în fața Guvernului pentru a protesta împotriva scumpirii carburanților

Expert în energetică: „Va fi extrem de greu de a convinge societatea că ANRE este o instituție independentă”