(Infografic) Analiză: Poliția R. Moldova, cât costă și cât de eficientă este

Pe parcursul ultimilor ani, cheltuielile destinate Poliției au crescut continuu chiar și în perioada de criză economică, susține economistul Iurie Morcotîlo, care a făcut o analiză detaliată a cheltuielilor Poliției pe parcursul ultimilor ani. Cu toate acestea, susține economistul, pentru acest domeniu nu s-au cheltuit mai mulți bani decât pentru sănătate și educație, așa cum s-a vehiculat în presă.

Sursa foto: moldovacurata.md

„Am făcut o analiză detaliată a modului de funcționare a Ministerului Afacerilor Interne, în special, a Poliției, care se face responsabilă de menținerea ordinii publice în R. Moldova. Începând cu anul 2010 au fost făcute mai multe analize privind procesul de transformare al Poliției. Doar că accentul s-a pus mai mult pe aspectul juridic, conceptual și mai puțin pe costuri. Totodată, în anul 2017, a apărut o informație, din punctul nostru de vedere, eronată, în care se spunea că Poliția costă mai mult decât Sănătatea și Educația luate împreună. Însă, în urma analizei am observat că în anul  2015 pentru Poliție s-a cheltuit 1,5 mld de lei, ceea ce este mult mai puțin decât pentru Educație și Sănătate. Ceea ce este de fapt circa 1,4% din Produsul Intern Brut (PIB). Pentru acea perioadă noi cheltuiam pentru Educație – 7% din PIB. Atunci ne punem întrebarea dacă 1,4% din PIB este mult sau puțin pentru o instituție atât de mare?”, declară expertul.

Potrivit studiului prezentat în cadrul unei conferințe de presă organizată de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în perioada 2000 – 2015 cheltuielile bugetului public pentru Poliție au crescut în termeni nominali de zece ori, de la 155,1 mil. MDL la 1 514,1 mil. MDL, iar în termeni reali de trei ori. „În pofida acestei creșteri, aparent impresionante, ponderea cheltuielilor pentru Poliție ca pondere din Produsul Intern Brut a fost aproape constantă, de circa 1,2 – 1,4%, cifră comparabilă cu valorile înregistrate în țările Europei Centrale și de Est”, constată autorul studiului.

Deși alocă pentru finanțarea Poliției sume comparabile ca procent din PIB cu țările din regiune, R. Moldova continuă să fie codașă la nivel mondial la capitolul eficienței sistemului de securitate și ordine publică. Astfel, conform Indicelui Global al Securității Interne și Poliției, R. Moldova se clasează pe locul 78 din 127 de țări ale lumii, chiar dacă a demarat începând cu 2010 un amplu proces de reformă organizațională și instituțională a Ministerului Afacerilor Interne.

Expertul Iurie Morcotîlo punctează că reformarea lentă a ministerului și a sectorului justiției este una dintre cauzele care plafonează poziția R. Moldova în clasamentul mondial.

Vedeți AICI un infografic realizat de Expret-Grup în care prezintă succint cheltuielile vs eficiența instituției

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *