Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Încă o afacere împreună. Fratele…

Încă o afacere împreună. Fratele lui Dodon, partener cu fiul procurorului general al Federației Ruse într-o altă companie

După ce în iulie curent Alexandru Dodon, fratele mai mic al lui Igor Dodon, a devenit partener de afaceri cu Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, astăzi, 2 septembrie, presa rusă anunță că cei doi sunt parteneri de afaceri într-o nouă companie.

Coincidență sau nu, compania a fost fondată la 30 august, cu două zile înainte ca președintele Republicii Moldova să ajungă la Moscova, acolo unde efectuează o vizită de lucru.

Potrivit rbc.ru, de această dată, fratele mai mic al lui Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit co-proprietarul a 10% din acțiunile unei companii responsabile de colectarea și prelucrarea deșeurilor. Aici, Igor Chaika deține 40 la sută din acțiuni, iar celelalte 50% aparțin unui partener de-al său. Igor Chaika a confirmat pentru RBC că Alexandru Dodon a investit și în această companie, refuzând și de această dată să dezvaluie mai multe detalii despre tranzacție.

În iulie, fratele mai mic al lui Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit co-proprietarul a 15% din acțiunile companiei Archpley Development. Atunci, Igor Chaika spunea că Alexandru Dodon va conduce departamentul de construcții al companiei Archplay Development.

Alexandru Dodon, fratele președintelui, a fost anterior asistentul deputatului socialist Radu Mudreac, dar și director adjunct al Agenţiei Sanitar-Veterinare, fiind numit în această funcţie în perioada şefiei fratelui său la Ministerul Economiei.

În 2009, Viorel Chetraru, directorul CNA, declara că cei doi fraţi ar fi fost implicaţi în scheme de monopolizare a pieţei cărnii, acuzaţii care au fost respinse.

La alegerile locale din 2015, Alexandru Dodon a aspirat la funcţia de primar de Călăraşi, fiind înaintat de partidul condus de fratele său, însă a acumulat doar 13,7% din voturi, insuficiente, pentru a ajunge în turul II. Acesta a devenit însă consilier raional în Călăraşi.

Relațiile Chaika – Dodon sunt mai vechi. În februarie 2019, pe final de campanie electorală parlamentară, erau eliberați piloții Lionel Buruiană, 37 de ani, şi Mihai Crihana, 54 de ani, care se aflaseră în prizonieratul talibanilor din Afganistan din noiembrie 2015. Atunci presa a scris că eliberarea celor doi fusese negociată de o organizație rusească, „Delovaya Rossia”, şi de unul dintre co-preşedinţii acesteia, Igor Iurevici Cheaika, fiul controversatului procuror general al Federaţiei Ruse, Iurii Ceaika.

Șeful statului, Igor Dodon, a promovat în campanie ideea că eliberarea celor doi ostatici a fost posibilă datorită implicării sale.

ZdG a scris, în februarie 2019, că în perioada președinției lui Dodon, Igor Cheaika a fost de mai multe ori la Chişinău şi la Comrat, punând la cale mai multe afaceri cu Găgăuzia, dar şi cu Transnistria, prognozând importante investiţii ruseşti în stânga Nistrului. De altfel, pe siteul organizaţiei „Delovaya Rossia”, www.deloros.ru, găsim zeci de informaţii despre tranzacţii economice, curente sau de viitor, cu firme din diverse zone, inclusiv din Republica Moldova.

Autor: Cristina Dulea
Foto antet: rbc.ru