Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Incendiul care a devastat Filarmonica…

Incendiul care a devastat Filarmonica Națională. Mesajul maestrului Nicolae Botgros: „Aș fi strigat de durere și revoltă. A fost distrusă munca de un secol… asta e marea noastră prostie”

Maestrul Nicolae Botgros a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care menționează că regretă enorm situația creată în urma incendiului, iar odată cu flăcările care au mistuit Filarmonica Naționala „Serghei Lunchevici” „a fost distrusă și munca de un secol”.

Astăzi a fost o zi cu ghinion pentru toată lumea artistică de la noi, o zi în care s-au întâmplat lucruri care m-au pus pe gânduri și m-au făcut să mă întreb: „Cum Doamne mai e și lumea asta făcută?”. Poate dacă eram nițel mai tânăr, aș fi strigat de durere și revoltă, dar anii și experiența mea îmi spun că nu mai are sens. Da, asta e dezamăgire.

Filarmonica Națională, instituția care a fost înzestrată cu numele unui Adevărat Om și al unui simbol al muzicii mari, Serghei Lunchevici, a fost distrusă în flăcări odată cu toată arhiva societății culturale din Republica Moldova.

Cum? De ce? Intenționat sau întâmplător? Ce rost mai au dezbaterile pretențioase care, cu siguranță vor urma? Dureros este faptul că a fost distrusă munca de un secol… asta e marea noastră prostie.

Filarmonica Națională a crescut și a educat o mare parte dintre artiștii virtuoși pe care i-a avut țara noastră. Au existat oameni care și-au dedicat întreaga viață acestei instituții și au făcut-o cu multă responsabilitate și devotament, evident, nu am cum să nu-i menționez pe directorii Alexandru Fedico și Mihail Murzac. Aici au fost fondate colectivele: Joc, Fluieraș, Mugurel, Rapsodia, Lăutarii cu Nicolae Sulac, Noroc, Bucuria, Ansamblul „Țigănesc”, Orchestra Simfonică, Capela Corală “Doina” și alte zeci de colective artistice. Timp de aproape două decenii, eu și soția mea, Lidia Bejenaru, am trăit prin muncă și dăruire la Filarmonica Națională din Chișinău.

Rog să mă credeți, astăzi, am simțit un nod în gât și am avut impresia că îmi fuge pământul de sub picioare când am auzit vestea despre cele întâmplate. Un singur lucru e clar pentru mine, anul 2020 nu este cel mai bun an pentru întreaga omenire și ar fi bine să avem încredere prin rugăciune în Dumnezeu și să ajungem cu bine în 2021.

Cu mare regret Nicolae Botgros și colegii”, a scris artistul pe Facebook.

Joi, 24 septembrie, a fost stare de alertă maximă la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, acolo unde a izbucnit un incendiu.

Acoperișul Filarmonicii, dar și tavanul sălii principale s-au prăbușit, iar flăcările s-au extins, pe o arie mai largă, în interiorul clădirii.

Cel puțin 10 autospeciale IGSU și zeci de pompieri au fost la fața locului și au luptat pentru a stinge incendiul.

Conform datelor preliminare, flăcările au afectat o suprafață estimativ de 3500 m2.

Guvernul a anunțat vineri, 25 septembrie, că va deschide un cont pentru colectare de fonduri, iar, între timp, pentru artiști va fi găsită o sală pentru a continua activitatea.