(grafic) Profilul milionarilor din R. Moldova

Numărul milionarilor din R. Moldova este în creștere. Anul trecut, 1 792 de persoane au înregistrat venituri mai mari de un milion de lei. Cel mai tânăr milionar are 24 de ani, pe când cel mai în vârstă – 80 de ani. Totodată, un cetățean al R. Moldova a avut în 2017 un venit de 63,94 de milioane de lei. Informațiile au fost făcute publice de către Inspectoratul Fiscal de Stat al R. Moldova.

Cu 243 de persoane este în creștere față de 2016 numărul milionarilor din R. Moldova. Respectiv, venituri mai mari de un milion de lei au obținut 1 792 de cetățeni, însă, doar a treia parte dintre aceștia, mai exact 537 de persoane, au depus declarații privind impozitul pe venit. Asemeni situației din anii precedenți, cei mai mulți milionari sunt bărbații – 409 la număr, pe când femei milionare sunt doar 128.

Totodată, cu referință la  veniturile sub formă de dividende, venituri din locațiune, royalty, venituri obținute din comercializarea producției agricole, din care se efectuează reținerea finală a impozitului pe venit,  au fost identificați 1255 de cetățeni cu venituri mai mari de 1 mln. lei, mai mult cu 128 de persoane comparativ cu anul precedent. Este de remarcat că  pentru aceste venituri, beneficiarii nu au obligația de a depune declarația la SFS, acestea fiind impozitate final, la sursa de plată.

Cei mai mulţi milionari sunt din Chişinău, Bălţi, Ialoveni, Orhei, Anenii Noi şi Hânceşti.

Din veniturile dobândite în anul 2017, milionarii au plătit impozite în sumă de peste 132 milioane de lei.

Anul trecut, 1,2 milioane de cetățeni ai R. Moldova au obținut venituri impozabile, doar 211 208 de persoane însă au depus  declarații privind impozitul pe venit. Suma veniturilor declarate de persoanele fizice pentru anul 2017 constituie 53,72 miliarde lei, iar suma impozitelor reținute și declarate din acestea – 4,19  miliarde lei.

În acest an, peste 29 mii de persoane şi-au revendicat dreptul de a redirecţiona 2% din impozitul pe venit către un ONG sau un cult religios. Suma desemnată procentual se estimează la 6,72 milioane de lei.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *