Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   (video) Experți: Consumatorii sunt „furaţi”…

(video) Experți: Consumatorii sunt „furaţi” prin facturi, iar ANRE protejează operatorii

Un grup de experţi indepedenţi în domeniul energetic format Ruslan Surugiu, Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Sergiu Ungureanu au declarat în cadrul unei confirnțe de presă că decizia ANRE de a revizui tarifele în şedinţă închisă contravine legislaţiei. Potrivit experţilor, art. 14 din Legea privind gazele naturale prevede că toate şedinţele Consiliului de administraţie al ANRE sunt publice.

Aprobarea tarifelor în regim de urgenţă fără consumtarea cetăţenilor poate avea loc doar în caz de situaţii excepţionale, spun ei. Experţii menţionează că tariful la gaze trebuie să fie redus cu aproximativ 20%, în urma scăderii preţului de import la gazele naturale şi anulării amendamentului „Furdui”. „Există şi alte rezerve pentru a reduce tarifele la gaze. În primul rând este vorba de corectarea pierderilor tehnologice în reţelele de distribuţie. Actualmente acestea constituie 32,8 mln m3, iar în realitate pierderile sunt de 2 ori mai mici. Acest lucru ar permite reducerea tarifului cu cel puţin 1%. Un alt factor ţine de auditul operatorilor, în mod special achiziţiile şi investiţiile. La ultimul control efectuat de ANRE în 2012 au fost depistate fraude de peste 240 mln lei. Aceşti bani urmau să fie îndreptaţi la stingerea datoriei faţă de Gazprom, în realitate au rămas pe conturile unor companii offshore, iar organele de anchetă nu au întreprins nici o măsură pentru a recupera aceste sume”, spun ei.

Experții au prezentat și un caz social, precizând că-l vor ajuta pe un bărbat să se adrese în instanța de judecată.

O bună parte din consumatori au rămas fără cuvinte când au primit factura la energia consumată în luna august 2015, după ce au fost majorate tarifele la energie. Operatorii au decis să includă în facturi kilovaţi în plus la tarifele majorate, şi asta deoarece în septembrie ANRE a suspendat majorarea pentru 60 zile. Actualmente legea nu prevede careva sancţiuni pentru operatori dacă aceştia emit facturi eronate. În aceeaşi situaţie s-a pomenit şi pensionarul Ion Macovei. Având un venit modest, omul calculează fiecare leu pentru a putea supravieţui. În factura la energie pentru august 2015 era indicat că acesta a consumat 270 kWh şi urma să achite peste 550 lei, pe când anterior pensionarul înregistra un consum lunar până la 90 kWh. Contorul indica un consum mai mic decât era scris în factură, de aceea Ion Macovei a solicitat de la operator un recalcul. Factura nouă a venit iarăşi cu un consum mai mare, iar adresările ulterioare la operator şi la ANRE nu audat nici un rezultat. Experţii în energetică au declarat că vor ajuta pensionarul să se adreseze în instanţa de judecată. În acelaşi timp va fi lansată o campanie de colectare a semnăturilor privind revizuirea regulamentului de furnizare a energiei şi a gazelor, pentru a introduce sancţiuni dacă operatorii încalcă drepturile consumatorilor, precizează experții.