Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expert // Ce ar putea…

Expert / Ce ar putea ruina sistemul financiar-bancar în 2017 și despre ce evită să vorbescă guvernatorul BNM

Cea mai gravă problemă a pieței financiar-bancare din R. Moldova pentru anul 2017 continuă a fi lipsa transperenței acționariatului băncilor și neclaritatea în ceea ce priveste mecanismele de prevenire a a unui alt „furt de miliarde”, susține expertul financiar și omului de afaceri, Vadim Brânzan.

Citiți un interviu cu guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea — „Prefer o critică bună, chiar şi muşcătoare, decât un „bonus mediatic”  (22 decembrie 2016)

Expertul afirmă că anul 2016 a fost unul turbulent pentru economia R. Moldova, în general, și pentru piața financiar-bancară, în particular, dar că intervențiile active ale Băncii Naționale, prin „utilizarea eficientă șit și la timp instrumentele politicii monetare”, au reușit să mențină rata inflației sub nivelul țintă de 5% și să stabilizeze cursul valutar.

Această tendință va continua cel mai probabil și în 2017 – rata de bază va fi relaxată în continuare, iar cursul valutar va fi stabil, atât datorită eforturior Băncii Naționale, cât și datorită factorilor macro-economici adverși, care în mod natural vor conduce în continuare la menținerea unui nivel redus al inflației și stabilitatea cursului monedei naționale. Câțiva din acești factori macro-econimici sunt:

puterea scazută de cumpărare a consumatorilor ca urmare a crizei financiare povocată de furtul miliardelor din sistemul bancar;

nivelul redus al investițiilor, drept urmare a corupției sistemice, a sistemului de justiție corupt, a instabilității politice, precum  a politicii monetare restrictive promovată de Banca Națională în 2016;

scăderea in continuare a nivelului de remitențe, care, împreună cu reducerea și mai rapidă a deficitului comercial, vor contribui la creșterea rezervelor valuatare ale Băncii Naționale (cum ar fi, spre exemplu, creșterea cu $400 milioane a rezervelor valuatare anunțată de Banca Națională în decembrie 2016), și, prin urmare, la stabilitatea relativă a monedei naționale.

Deci, simptomele bolii vor fi tratate în continuare cu însăși voala, în speranța că pacientul nu va deceda subit!”, explică Vadim Brânzan.

Problema majoră, afirmă e expertul cu o experiență de circa 15 ani în sectorul financiar din SUA, Europa şi Asia, rămâne lipsa transperenței acționariatului băncilor și neclaritatea în ceea ce priveste mecanismele de monitorizare a activității bancare în scopul evitării unui alt „furt de miliarde”.

„Această problemă, în lipsa unei abordări sistemice, va cauza în continuare instabilitate în sistemul financiar-banacar și poate deveni acel „călcâi al lui Achilles”, care va ruina tot sistemul.

Din păcate, conducerea Băncii Naționale, în toate interviurile acordate până acum, pare să evite acest subiect, limitându-se la răspunsuri gererale la capitolul „Funcția de supraveghere a Băncii Naționale”. Mai mult decât atât, chiar în ochii Băncii Naționale și a intregii lumi au loc tranzacții destul de „interesante” în care sunt implicate băncile aflate sub subravegherea directă a Băncii Naționale.

Spre exemplu, Moldova-Agroindbank a anunțat procurarea Hotelului Codru de la una din structurile lui Vlad Plahotniuc în toamna anului trecut. Cunoaștem că acest activ este unul toxic, pe care niciun investitor be buna credință nu l-ar cumpăra, dat fiind faptul că sunt multe semne de întrebare referitor la modul în care a fost privatizat în 2008.

Spre exemplu, dacă va fi demonstrat că privatizarea hotelului a avut loc prin metode de corupție, privitizarea va fi reversată și activul va fi returnat statului. În acest caz, cetățenii Republicii Moldova vor fi expuși din nou unui risc financiar, deoarece Hotelul Codru a devenit deja proprietatea unei bănci private care se află în supraveghere directă a Băncii Naționale, instituție publică responsabilă în cel mai direct mod pentru stabilitatea acestei bănci”, este de părere omul de afaceri.

Pentru soluționarea problemei lipsei de transparență a acționariatului este necesar nu doar de competență profesionistă din partea conducerii Băncii Nationale, spune Vadim Brânzan, dar și de voință și tărie de caracter.

„Toți cei care până acum au încercat să abordeze această problemă au ajuns fie la penitenciarul 13, fie în exil, fie cu grenade la balcon.

Susținerea conducerii Băncii Nationale la acest capitol din partea Fondului Monetar International în calitate de creditor de ultimă instanță, a ambasadelor SUA și UE și a organelor de forță internaționale este absolut critică, daca dorim să avem un sistem financiar transparent și stabil”, concluzionează expertul financiar.