După Transgaz, și Transelectrica din România ar putea trece Prutul în R. Moldova

Transelectrica din România și-a exprimat interesul de a deveni acționar majoritar în cadrul Moldelectrica, în cazul în care guvernul din R. Moldova va opera modificări legislative pentru a acorda posibilitatea privatizării întreprinderii de stat din Chișinău, relatează Profit.ro.

În cadrul ultimei Adunări Generale Ordinare a Acționarilor de la Transelectrica (TEL) s-a discutat aspectul interconectării rețelelor de transport de energie dintre România și R. Moldova, subiect care inițial nu era pe ordinea de zi a ședinței. Întrebată de unul din acționari despre intențiile de a investi în R. Moldova, Corina Popescu, directorul general al companiei Transelectrica a declarat: „Probabil că ne vom duce și noi, dar în aceleași condiții în care s-a dus și Transgaz”, precizând că este vorba despre cumpărarea pachetului majoritar de la societatea de profil din R. Moldova.

Transelectrica are constrângeri de reglementare și nu poate investi în partea de producție și distribuție, asfel încât singura țintă a unei eventuale preluări este compania Moldelectrica, transportatorul energetic din R.Moldova. În prezent, însă, legislația împiedică autoritățile de la Chișinău să facă privatizarea, dar acum este în lucru un proiect care să permită o astfel de tranzacție, transmite Profit.ro.

La începutul acestui an, compania Transgaz din România a câştigat concursul de privatizare a întreprinderii de stat din R. Moldova, Vestmoldtransgaz. Filiala Transgaz din Moldova, Eurotransgaz SRL, a depus, la finalul lunii decembrie 2017, cererea de participare la privatizarea a intreprinderii de stat Vestmoldtransgaz, operatorul sistemului de transport de gaze naturale din R. Moldova. Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare de Guvernul R. Moldova, la un preţ de 180 milioane lei moldovenești (circa 9 milioane euro), o condiție a contractului fiind investirea a 93 de milioane de euro în următorii doi ani.
Foto: primereando.com.ar

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. iris

    de parca transgaz sau traselectric are ce u statul Romin…Romania poate da energie europei dar este vasala este o colonie a britaniei si americii dindule nisteoase si nemtilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *