Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   După transferurile oficiale de bani,…

După transferurile oficiale de bani, Rusia continuă să fie partenerul principal al R. Moldova

35% din transferurile de bani în iulie 2017 au venit din Rusia

În luna iulie 2017, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice, mijloace bănești în valoare netă de 105.30 mil. USD. Suma este în creștere cu 8.4 la sută comparativ cu iulie 2016, anunță Banca Națională a Moldovei, pe site-ul său.

Conform acelorași informații, în distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, Rusia continuă să fie partenerul principal al R. Moldova, deținând ponderea de 35.3 la sută (37.18 mil. USD) din total (în scădere cu 3.8 puncte procentuale comparativ cu iulie 2016).

Rusia este urmată de transferurile din Israel – 15.2 la sută (15.98 mil. USD), Italia –  12.4 la sută (13.04 mil. USD) și SUA – 7.9 la sută (8.33 mil. USD).

35% din transferurile de bani în iulie 2017 au venit din Rusia

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în dolari SUA le-a revenit ponderea principală de 49.7 la sută (în descreștere cu 1.1 p.p., comparativ cu iulie 2016), urmate de transferurile în euro  – 39.3 la sută (în creștere cu 3.3 p.p.) și cele în ruble rusești – 11.0 la sută (în descreștere cu 2.2 p.p.).

Banca Națională a Moldovei atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale, precum:

  1. transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (reprezentanțele instituțiilor financiare internaționale, organizații internaționale, reprezentanțele agenților economici străini) din Republica Moldova (1.0 la sută din totalul transferurilor);
  2. transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova (0.4 la sută din totalul transferurilor prin sistemele de remitere de bani);
  3. pensii (sociale și alimentare) și indemnizații (0.4 la sută din totalul transferurilor).

Transferurile  de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din Republica Moldova includ și transferurile persoanelor fizice efectuate prin intermediul oficiilor poștale  ale Î.S.  „Poșta Moldovei” (decontate prin bănci), atât prin sistemele de remitere de bani, cât și mandatele poștale.

BNM menționează  că  acest indicator nu include:
a) transferurile internaționale prin sistemul de plăți SWIFT (cu valori semnificative) în favoarea persoanelor fizice cu scop investițional, care, în iulie  2017, au constituit 1.47 mil. USD;
b) transferurile internaționale prin sistemul de plăți SWIFT în favoarea persoanelor fizice nerezidente, clienți ai băncilor licențiate din Republica Moldova;
c) transferurile efectuate prin intermediul băncilor din regiunea transnistreană a R. Moldova.