Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   După Moldova, grupul francez Société…

După Moldova, grupul francez Société Générale se retrage și din Macedonia și Muntenegru

Foto: bankingtech.com

După ce a decis să vândă pachetul majoritar de acțiuni la Mobiasbanca, grupul francez Société Générale și-a vândut și filialele din Macedonia și Muntenegru, în linie cu planul de a retrage de pe unele piețe din Europa de Est, într-o încercare de a-și majora profitabilitatea, scrie Agerpres.

Société Générale nu a precizat valoarea tranzacţiilor, dar a precizat că acestea vor reduce activele riscante cu aproximativ 1,1 miliarde de euro. Tranzacţia va duce de asemenea la costuri de 66 de milioane de euro pentru grupul bancar, care au fost deja incluse în rezultatele pe trimestrul patru din 2018.

Banca franceză a acceptat să vândă Societe Generale Muntenegru grupului ungar OTP, care îşi extinde prezenţa în regiune, iar Ohridska Banka Societe Generale din Macedonia băncii austriece Steiermaerkische Sparkasse. Cu o cotă de piaţă de 11,5%, Societe Generale Banka Muntenegru este a patra mare bancă din statul balcanic. OTP se aşteaptă ca tranzacţia să se finalizeze în următoarele luni, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.

În 2017, Societe Generale anunţa că se retrage din ţările din Europa Centrală şi de Est (CEE) în care nu este în top trei al cotei de piaţă, respectiv Bulgaria, Serbia, Macedonia, Republica Moldova şi Muntenegru. Până în prezent, grupul francez şi-a vândut subsidiarele din Serbia, Bulgaria, Albania, dar şi afaceri din Belgia şi Africa de Sud.