Drăguțanu solicită publicarea raportului Kroll?

Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei discută cu compania Kroll, ca aceștia să le permită publicarea integrală a raportului, ne-au anunțat reprezentanții BNM.

Amintim că, acum câteva săptămâni, compania Kroll a finalizat prima parte a investigațiilor, care vizau situația de la cele trei bănci cu probleme din sistemul bancar. Doar miercuri, 22 aprilie 2015, raportul a fost discutat într-o ședință închisă a Guvernului, iar ulterior, BNM, cea care a contractat compania Kroll pentru această investigație, a venit cu un comunicat de presă, prin care a precizat că, experții au ajuns la concluzia că „în anii 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci suspuse controlului, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, iar ulterior, pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor, a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestor trei bănci, înregistrîndu-se creanțe și credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei”.

În timp ce Guvernul pasează atribuțiile în curtea BNM, aceștia susțin că raportul poate fi publicat doar cu acordul companiei Kroll.

După ședința Guvernului, Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu a declarat că raportul nu va fi publicat în următoarea perioadă, deși, societatea civilă, dar și unii membri ai Guvernului au solicitat acest lucru. „BNM poate publica acest raport doar cu permisiunea scrisă a Kroll. Scopul nu a fost însă de a-l face public. Este o informație sensibilă, sunt enumerate nume și companii care nu neapărat au încălcat legea, și pentru a nu crea situații care să pericliteze ancheta, raportul nu va fi publicat. Sunt identificate o serie de persoane fizice și juridice, compania nu aduce acuzații din punct de vedere a legislației, sunt niste concluzii profesionale, dar doar organele de anchetă pot soluționa cazul. Sunt concluzii profesionale, însă doar instanțele judecătorești pot fi afirma dacă o persoană sau alta a încălcat legea”, a remarcat guvernatorul BNM. Acesta a adăugat că printre persoanele implicate în hoția de la cele trei bănci se numără acţionari, reprezentanţi ai managementului băncilor, dar și administratori şi fondatori ai companiilor care au obţinut creditele neperformante”, a declarat Drăguțanu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Ecaterina Bostanica

  Daca nu solicita Dragutean, i-o solicitato Candu ieri, caci a facut aceasta promisiune catre cetateii ca in activitatea sa de speaker al legislativului RM se va baa intotdeauna pe transparenta.

 2. taron

  Dupa cum a spus Candu , acest caz este unu de interes national , asa ca in primul si primul rind cetatenii trebuie sa afle ce e acolo , pentru o transparenta vadita a situatie respective. Miine sau luni cel tirziu vedem si noi ce e ascuns in spatele acestui dosar

 3. Aurel

  Raportul o sa fie publicat la solicitarea presedintelui parlamentului Candu, care i-a cerut lui Dragutan sa faca acst lucru pina in ziua de luni, 27 aprilie…

 4. Dorel Donici

  eu cred ca daca presedintele parlamentului solicita unei institutii de stat sa faca ceva public, apoi ea trebuie sa faca aceasta public.

 5. Robin Hertz

  Da eu cred ca daca se vrea tare publicarea raportului, BNM se poate adresa la Kroll sa pregateasca un raport public, in care sa se descrie mecanismul si implicarea persoanelor publice. Si companiile si persoane persoane care nu sunt in serviciul poporului sa fie camuflate. Astfel, si secretul se va pastra, si cetatenii vor fi satisfacuti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *