Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Drăguțanu solicită publicarea raportului Kroll?

Drăguțanu solicită publicarea raportului Kroll?

Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei discută cu compania Kroll, ca aceștia să le permită publicarea integrală a raportului, ne-au anunțat reprezentanții BNM.

Amintim că, acum câteva săptămâni, compania Kroll a finalizat prima parte a investigațiilor, care vizau situația de la cele trei bănci cu probleme din sistemul bancar. Doar miercuri, 22 aprilie 2015, raportul a fost discutat într-o ședință închisă a Guvernului, iar ulterior, BNM, cea care a contractat compania Kroll pentru această investigație, a venit cu un comunicat de presă, prin care a precizat că, experții au ajuns la concluzia că „în anii 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci suspuse controlului, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, iar ulterior, pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor, a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestor trei bănci, înregistrîndu-se creanțe și credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei”.

În timp ce Guvernul pasează atribuțiile în curtea BNM, aceștia susțin că raportul poate fi publicat doar cu acordul companiei Kroll.

După ședința Guvernului, Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu a declarat că raportul nu va fi publicat în următoarea perioadă, deși, societatea civilă, dar și unii membri ai Guvernului au solicitat acest lucru. „BNM poate publica acest raport doar cu permisiunea scrisă a Kroll. Scopul nu a fost însă de a-l face public. Este o informație sensibilă, sunt enumerate nume și companii care nu neapărat au încălcat legea, și pentru a nu crea situații care să pericliteze ancheta, raportul nu va fi publicat. Sunt identificate o serie de persoane fizice și juridice, compania nu aduce acuzații din punct de vedere a legislației, sunt niste concluzii profesionale, dar doar organele de anchetă pot soluționa cazul. Sunt concluzii profesionale, însă doar instanțele judecătorești pot fi afirma dacă o persoană sau alta a încălcat legea”, a remarcat guvernatorul BNM. Acesta a adăugat că printre persoanele implicate în hoția de la cele trei bănci se numără acţionari, reprezentanţi ai managementului băncilor, dar și administratori şi fondatori ai companiilor care au obţinut creditele neperformante”, a declarat Drăguțanu.