Două bănci, sancționate de BNM de la începutul anului 2019. Ce încălcări au fost înregistrate

BC „Eximbank” SA și BC „ProCredit Bank” SA au fost sancționate de Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Potrivit informației publicate de BNM, băncile s-au ales cu avertismente.

În cazul BC „Eximbank” SA, în cadrul controlului efectuat BNM a depistat următoarele nereguli:

  • nerespectarea unor cerințe ale legislației cu privire la: clasificarea activelor, deținerea informațiilor despre unii debitori ai băncii, efectuarea testărilor la stres, limitele expunerilor pentru cele mai mari zece datorii nete la creditele acordate;
  • alte încălcări și neajunsuri se referă la existența deficiențelor aferente cadrului de administrare, precum și în domeniile: prevenirii și combaterii spălării banilor, serviciilor de plată și sistemelor de plăți, regimului rezervelor obligatorii, sistemului de management al securității informației.

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcările admise în perioada supusă controlului (31.01.2015 – 31.03.2018).

În cazul BC „ProCredit Bank” SA, BNM a identificat următoarele neajunsuri:

  • nerespectarea unor cerințe ale legislație cu privire la clasificarea activelor, la obținerea informației și documentelor referitoare la debitori;
  • deficiențe în sistemul de control intern, cadrul de administrare al băncii (nerevizuirea anuală a actelor interne ale băncii, neasigurarea efectuării auditului tuturor activităților/operațiunilor externalizate, prezentarea la BNM a rapoartelor cu unele date eronate);
  • deficiențe în sistemul de management al securității informației;
  • nerespectarea unor cerințe ale legislației în domeniile prevenirii și combaterii spălării banilor (neaplicarea măsurilor de identificare corespunzătoare, neraportarea către autoritatea competentă a unor tranzacții), serviciilor de plată și sistemelor de plăți, regimului rezervelor obligatorii.

BNM informează că ambele instituții bancare activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontare.

În 2018, BNM a aplicat în total patru avertismente și amenzi de peste 2,7 milioane lei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *