Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Doi candidați la funcția de…

Doi candidați la funcția de guvernator al BNM au fost respinși

11 candidaţi şi-au depus dosarele în concursul pentru funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Două dosare care nu au corespuns cerințelor,însă, au picat concursul. Alte două candidaturi nu au avut dosarul complet și urmează să prezinte actele lipsă în câteva zile. Comisia pentru desemnarea Guvernatorului urmează până la 6 noiembrie  să prezinte președintelui Parlamentului, candidatura viitorului Guvernator.

Lista completă a participanților încă nu a fost făcută publică. Vicepreședintele Comisiei de profil, Marcel Răducan a precizat că săptămâna  viitoare membrii Comisiei se vor întâlni în ședință pentru a desfășura etapa interviului, în urma căreia se vor înainta șefului Legislativului, Adrian Candu, unul sau doi candidați la funcția de guvernator.

Potrivit datelor anterioare, prezentate de Ștefan Creangă, președintele Comisiei parlamentare, printre pretendenții la fotoliul de șef la BNM se numără preşedintele Ligii Bancherilor, Dumitru Ursu şi fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă.

Totodată, se mai cunosc numele a altor opt persoane carea au depus dosarul. Este vorba despre Ludmila Hvorostovskaia, economist la Banca Socială, şi Nina Şendrea, care deţine în prezent funcţia de şef al Departamentului Contabilitate a Universităţii Tehnice, Andrei Sagaidac, director comercial al Eximbank, Sergiu Iachim – economist, actuar, manager de riscuri financiare, AG Insurance, Belgia.

Regulamentul de selectare a candidatului prevede că dosarul depus va fi verificat, în termen de trei zile de la depunerea acestuia. După audierea tuturor candidaților, comisia se va întruni într-o ședință închisă pentru a lua o decizie. Dacă niciun candidat nu va acumula majoritatea voturilor, va fi anunţat un nou concurs.

Candidații pentru funcția de guvernator al Băncii Naţionale au trebuit să îndeplinească anumite condiții pentru a se înscrie în cursa pentru șefia BNM.Regulamentul prevede 10 condiţii pentru doritorii de a ocupa fotoliul de guvernator al BNM. Printre acestea se numără obligativitatea de a avea studii superioare, diplome de licenţă şi master care să corespundă nivelului funcţiei publice. Aceștia nu trebuiau să participe la concurs dacă, în ultimii trei ani, au fost demişi dintr-o funcţie publică, au fost judecați sau dacă sunt implicaţi în conflicte de interese.

De la proclamarea independenţei Moldovei, BNM a avut doi guvernatori. Este vorba despre Leonid Talmaci şi Dorin Drăguţanu. Ultimul a plecat din fruntea instituţiei în data de 21 septembrie, motivând presiuni politice.