DOC/ Un grup de deputați propune mai multe modificări legislative care se referă la asistența acordată băncilor

Un proiect de lege, prin care sunt solicitate mai multe modificări legislative privind acordarea asistenței băncilor, a fost înregistrat în Parlament. Potrivit autorilor, acestea ar anula prevederile care făceau posibilă acordarea asistenței de lichiditate în situație de urgență băncilor insolvabile care ulterior falimentează.

Autorii proiectului, deputații din fracțiunea PAS, blocul ACUM, Dumitru Alaiba, Sergiu Litvinenco și Igor Grosu, propun modificări la următoarele acte legislative:

Deputații menționează că principalele prevederi ale proiectului și evidențierea elementelor noi sunt: definirea noțiunii de asistență de lichiditate în situații de urgență; statuarea expresă a faptului că asistență de lichiditate în situații de urgență poate fi acordată doar băncilor solvabile și viabile; precizarea listei de active eligibile acceptate de către Banca Națională a Moldovei în calitate de garanții la acordarea de credite băncilor și actualizarea cadrului legal privind rezervele obligatorii, unul dintre principalele instrumente monetare administrative aplicat de către Banca Națională în scopul controlului monetar și managementului lichidității.

„În ultimii ani, Republica Moldova a fost ținta unor masive crime financiare – spălări de bani, delapidări și fraude, cu grave consecințe economice, sociale și politice. Aceste crime au fost posibile, în primul rând, din cauza legislației elaborate într-un mod anume, pentru a le facilita. Un element-cheie în furtul unui miliard de dolari SUA din rezervele Băncii Naționale ale Moldovei a fost posibilitatea legală a BNM de a oferi asistență de lichiditate în situație de urgență celor trei bănci insolvabile, care ulterior au falimentat. Această prevedere a fost posibilă datorită unor modificări legislative în legislația națională efectuate cu doar o lună înainte de furtul unui miliard de dolari SUA din rezervele Băncii Naționale a Moldovei prin oferirea unor credite de urgență celor trei bănci comerciale insolvabile – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Prezentul proiect de lege propune anularea acestor prevederi”, argumentează autorii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *