Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   (doc) Procuratura Generală cumpără cu…

(doc) Procuratura Generală cumpără cu zece milioane de lei o clădire a băncii controlate de Ilan Șor

Toate procuraturile specializate din municipiul Bălți se vor regăsi într-un sediu comun. Procuratura Generală (PG) a găsit un imobil în acest sens. Este vorba despre fostul sediu al Băncii Comerciale „Banca Socială” S.A. (BS), instituție bancară, care în prezent se află sub supraveghere specială, fiind în proces de lichidare, după ce a fost implicată în „furtul secolului”.  PG va plăti pentru clădirea BC Banca Socială SA, care potrivit primului Raport Kroll, a fost controlată de Ilan Șor, cercetat de procurori în două dosare penale, 10 374 000 de lei. 

Clădirea și terenul pe care aceasta este amplasată, situate pe str. Păcii 21 din orașul Bălți, au fost scoase la licitație încă în 2015, dar nu și-au găsit un cumpărător. Atunci, prețul afișat de către instituție constituia  13 milioane de lei.

În februarie curent, construcția administrativă cu suprafața totală 1 937,3 m.p.,  garajul (213,4 m.p.) și teren ul aferent (0,3222 ha) au fost propuse din nou spre vânzare. De această dată, instituția aflată în proces de lichidare a afișat prețul de 10 374 250 de lei.

Suma va ajunge în bugetul statului. La aproape trei ani de la criza din sectorul bancar, autoritățile au recuperat din vânzarea activelor celor trei bănci 963 de milioane de lei.

Potrivit datelor cadastrale,  BC „Banca Socială” SA este proprietar al terenului din anul 1999, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, pe când imobilul a fost privatizat în 2000.

Mijloacele bănești în valoare de zece milioane de lei pe care Procuratura Generală le va plăti pentru sediul băncii controlate în trecut de omul de afaceri și primarul de Orhei, Ilan Șor, urmează a fi alocate  din fondul de rezervă al Guvernului. O decizie în acest sens a fost luată în ședința din 12 iunie a Cabinetului de miniștri.

Despre Ilan Șor în primul Raport Kroll se precizează că pe lângă BEM, controla, prin diverşi acţionari, Banca Socială (BS) şi Unibank (UB), ceea ce i-a permis să pună la cale „furtul secolului”, aşa cum au fost numite delapidările din sistemul bancar în presa locală şi cea internaţională.


Adjunctul procurorului general, Iurii Garaba, în cadrul ședinței Guvernului,  a ținut să mulțumească Cancelariei de Stat pentru că „a elaborat și prezentat acest proiect” și a precizat că este „o chestiune ce ține de continuitatea reformei instituționale, iar corpului de procurori îi va fi doar mai bine într-un sediu comun, care va fi administrat mai oportun”.

La rândul său, Pavel Filip a precizat că a rămas uitmit de viteza cu care a trecut proiectul respectiv, deoarece toate instituțiile, într-un timp foarte scurt, au prezentat avizele necesare și nimeni nu s-a opus.

În maximum zece zile, Ilan Șor, inculpat într-un dosar de escrocherie, ar putea recăpăta libertatea. Asta pentru că la 22 iunie se împlinește un an de când pe numele său a fost emis un mandat de arest, iar norma constituțională stipulează că o persoană nu poate fi plasată în arest preventiv peste acest termen.

Şor a fost reţinut pe data de 22 iunie 2016 pentru 72 de ore, iar pe 24 iunie a primit mandat de arestare pentru 30 de zile în izolatorul CNA. În mai puțin de două săptămâni, Curtea de Apel (CA) Chișinău l-a eliberat în arest la domiciliu, acolo unde se află și în prezent. Procurorii îl acuză pe Şor de faptul că, timp de trei săptămâni, între 4 şi 25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore. Suma a fost confirmată şi de memorandumul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală, potrivit Serviciul de Presă al Procuraturii Generale (PG).

Acesta nu este singurul doar însă pe numele omului de afaceri. Ilan Şor a mai fost reţinut în mai 2015, imediat după publicarea raportului Kroll, într-un dosar privind fraudele de la Banca de Economii. Atunci, imediat, instanţa a decis plasarea acestuia în arest la domiciliu şi nu în izolator aşa cum au cerut procurorii. Ulterior, businessmanul s-a înscris în cursa electorală pentru funcţia de primar la Orhei şi a scăpat de arest. După mai bine de doi ani, dosarul nu a ajuns pe masa magistraților.